fbpx

Most akkor marad a gumimelegítő paplan az F1-ben, vagy betiltják?

A Forma-1 hamarosan döntést hoz arról, hogy a sportág valóban batiltja-e a gumimelegítő paplanok használatát 2024-ben.

Néhány csapat, köztük a Red Bull, Daniel Ricciardóval a volánnál, a héten a Pirelli 2024-es fejlesztésű abroncsait tesztelte a Brit Nagydíj után, Silverstone-ban.

A versenyzők nem tudják határozottan eldönteni, hogy fel kéne-e hagyni a betiltás gondolatával.

„Egyelőre nem tudom az összes választ” – mondta a Ferrari versenyzője, Charles Leclerc, aki a Pirelli korábbi, barcelonai tesztjén vett részt.

„Azt kell mondanom, hogy a teszt során tapasztalt körülmények között jó volt [a tesztelt abroncs]. Alacsonyabb hőmérsékleten nem tudom. Ott van a nagy kérdőjel.”

A Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola szerint a döntést az F1 Bizottság következő ülésén hozzák majd meg.

„Az F1 Bizottság fog dönteni arról, hogy betiltják-e a takarókat vagy sem” – erősítette meg.

„Most készítünk egy jelentést, egy összefoglalót a csapatfőnökök számára, hogy ne kelljen 40 vagy 50 oldalt elolvasniuk. Természetesen az összes adatot eljuttatjuk a csapatok gumiszakértőjének is” – tette hozzá Isola.

„Ha még egy évig a paplanokkal akarjuk folytatni, akkor ezt meg fogjuk tenni.”

Isola elismeri, hogy a paplan nélküli abroncsok „mások”, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek maguknak kell felmelegíteniük őket, amint a pályára hajtanak.

„Meg kell vizsgálnunk, hogy mi a hatása ennek a versenystratégiákra, mert nyilvánvalóan nem akarjuk, hogy a show-t károsítsa az új helyzet.”

„De az irány az, amelyben az F1 összes érdekeltjével megállapodtunk, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást, és fenntarthatóbbá tegyük a sportot, és mi ezt tesszük.”

A Pirelli vs Bridgestone: Keményebbek az új F1-es feltételek

Forrás :