fbpx

Árt-e a sportnak az F1 és az FIA vitája?

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke cáfolta, hogy az FIA és a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media közötti nézeteltérés kárt okozna a sportnak.

Az F1 és az irányító testület között számos konfliktus alakult ki azóta, hogy Mohammed Ben Sulayem 2021 végén átvette az FIA elnöki posztját. Leginkább akkor különböztek össze, amikor az FIA elnök a közösségi médiában a szaúd-arábiai magánbefektetési alap állítólagos 20 milliárd dolláros ajánlatára utaló megjegyzéseket tett.

Ez ahhoz vezetett, hogy az F1 levelet küldött Ben Sulayemnek, amelyben közölték, hogy Ben Sulayem túllépte a hatáskörét és nem tisztje véleményezni az F1 üzleti döntéseit.

Mindezt tovább fokozta, hogy a két fél ellentétes álláspontot képvisel a következő Concorde Egyezménnyel kapcsolatban.

Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója először a Miami Nagydíj előtti befektetői telefonbeszélgetésen, majd a Walker webcaston azt sugallta, hogy az F1 pozitív hangulatát és népszerűségének növekedését ki akarják használni. Elvük szerint „addig kell ütni a vasat, amíg meleg”, ezért a következő Concorde Egyezményt mihamarabb alá kell írni.

De mivel a jelenlegi megállapodás 2025 végéig van érvényben, Ben Sulayem az AP-nek nyilatkozva, a Brit Nagydíj előtt ragaszkodott ahhoz, hogy nem sietnek a megállapodás megkötésével.

„Amit a nyilvánosság előtt mondanak, az azt a látszatot keltheti, hogy különböznek” – felelte Wolff a RacingNews365.com-nak arra a kérdésre, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy az FIA és az F1 közötti megosztottság veszélybe sodorhatja-e a  közelmúltbeli nagymértékű növekedést.

„De valójában nem [nem különböznek], mert az FIA és a FOM a Concorde-ot akarja, ahogy a csapatok is.”

„Valószínűleg van egy kis tárgyalási pozíció, ami benne van a dologban, de az az érzésem, hogy mindenki ugyanabba az irányba tart.”

Forrás :