fbpx

Senki nem hajlandó eladni az F1-es csapatát Andrettinek

Az Andretti Autosport főnöke, Michael Andretti reagált azokra a felvetésekre, melyek szerint csapatának meg kellene vásárolnia egy már létező csapatot a Forma-1-ben, ha be akarnak szállni a világbajnokságba.

Andretti és más jelentkezők is benyújtották már az FIA-nak a 2026-os F1-es nevezés iránti érdeklődésüket igazoló papírokat. Az irányító testület és az F1 mérlegeli, hogy elfogadja-e bármelyik beadványt.

A jelenlegi 10 csapat közül sokan ellenzik azt az igényt, hogy a rajtrácsot egy 11. vagy további nevezőkkel bővítsék. A múlt héten a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondta, hogy aki csatlakozni szeretne az F1-hez, annak „csapatot kell vásárolnia”.

Andretti azonban világossá tette, hogy ez jelenleg nem opció.

„Megpróbáltuk. Senkit sem érdekel [a csapat eladása Andrettinek]” – mondta a sajtónak az Extreme E Sardinia X-Prix-jén.

„Minden egyes csapatot megkerestünk. Folyton azt mondják, hogy ‘nos, vegyetek egy csapatot’, de senki sem akarja eladni! Odamész, és még csak beszélgetni sem akarnak. Voltam már ott, csináltam, és nem vagyok boldog.”

Andretti elmondta, hogy „nem igazán figyel” arra, hogy az F1-es csapatok nyilvánosan elutasítják a csatlakozási törekvéseit, és reméli, hogy „tovább menetel előre”.

„Mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért tesznek dolgokat, próbálják védeni a saját érdekeiket, amiért [én] nem hibáztatom őket.”

„De mindenki csak magára figyel” – tette hozzá.

„Ha én lennék az ő helyzetükben, valószínűleg én is ugyanezt tenném. Szóval nem hibáztatom a csapatokat. Mindannyian megvizsgálják [ezt a helyzetet] maguk számára, mert ezt kell tenniük ahhoz, hogy versenyképesek legyenek.”

„Ez egy nagyon-nagyon drága sportág. Sok mindenbe beletartozik, és minden csapat részéről nagy az elkötelezettség. Szóval gondoskodniuk kell arról, hogy ezt megvédjék, és megértem, hogy ezt próbálják tenni. De végül nem ők lesznek azok, akik meghozzák a döntést. A sorozaton és az FIA-n múlik majd, hogy eldöntsék, szerintük ez-e a helyes döntés.”

Andretti arra számít, hogy „valószínűleg a hónap végéhez közeledve” születik majd döntés arról, hogy felvesznek-e új csapatokat.

„Azt hiszem, minden négyzetet kipipáltunk. Jó érzéseim vannak, de a jó érzés és a valóság mindig két különböző dolog. Azt hiszem, mindenünk megvan ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, tisztelettudóak legyünk és csatlakozzunk a sorozathoz.”

Cáfolta azokat az állításokat, miszerint a Cadillac részvétele a nevezési pályázatban csupán márkaépítés lenne, és hangsúlyozta, hogy az Andretti „a világ egyik legnagyobb autógyártóját” hozza el az F1-be.

„A General Motors nagyon-nagyon kiveszi a részét ebben. Az emberek azt próbálják mondani, hogy ‘nos, ők csak a nevüket teszik bele’. De nem. Ők nagyon-nagyon [szerves] része az egész csapatnak. Azt hiszem, amint minden nyilvánosságra kerül abból, amit benyújtottunk [a nevezéshez], látni fogjátok, hogy ez egy komoly [részvétel a Cadillac részéről].”

Elmondta, hogy a csapat IndyCar-sztárja, Colton Herta, a kategória valaha volt legfiatalabb futamgyőztese is szóba került az F1-ben versenyzésre.

„Colton nagyon is része a terveknek” – mondta Andretti. „Ha mégis bekerülünk az F1-be, ő a mi emberünk, akire szerettünk volna koncentrálni, hogy oda is eljusson. És még mindig ég benne a tűz. hogy ezt tegye. Szóval nagyon szeretném, ha ő is részt venne benne.”

„Tesztelte a McLarent, és nagyon, nagyon jól teljesített a teszten. Ami nagyon fontos volt, mert kíváncsi rá az ember, hogyan fog alkalmazkodni, és neked is nagyon jól kell teljesítened. Nagyon szeretném, ha hosszú idő után ő lenne az első versenyképes amerikai [az F1-ben].”

Mario Andretti hívja az Indy 500-ra Verstappent, aki most válaszolt

Forrás :