fbpx

Öreg már újoncnak? Szubjektív eszmefuttatás Nyck de Vries kirúgásáról

Kedden robbant a hír, miszerint az AlphaTauri kitette Nyck de Vries szűrét, a helyére pedig Daniel Ricciardo térhet vissza.

Benne volt ez már a levegőben, de a magam részéről azt gondoltam, hogy a hazai versenyét még teljesítheti majd a holland. Vagy ha azt nem is, akkor legalább megvárják a nyári szünetet és akkor küldik el. Ehhez képest már a jövő héten, a Magyar Nagydíjon Daniel Ricciardo lesz az, aki autóba ülhet.

Megoszlanak a vélemények a döntésről. Egyrészt pozitív, mert sokan kedvelik Ricciardót, másrészt nem volt ez túl korai?

Az AlphaTauri autója idén a leggyengébb láncszem a mezőnyben, pontokra csak akkor képes, ha többen kiesnek előlük. Így aztán túl nagyot alakítani sem lehet vele. Nyilvánvaló, hogy mindenki (valószínűleg nem mindenki) olyan „villogást” várt tőle, mint amit George Russeltől láthattunk a Williamsnél. Meg amit de Vries is produkált tavaly az egyetlen williamses szereplésekor.

De Vries valóban szürke egér volt a mezőnyben, de tegyük hozzá, hogy ez nem feltétlenül az ő sara. Tény, hogy mindössze 2 alkalommal végzett csapattársa, Yuki Tsunoda előtt, és egy pontot sem szerzett, de a japán sincs sokkal előrébb. Tsunoda 2 ponttal 17., de Vries nulla ponttal 20. a bajnokságban. Nem feltétlenül érzem ezt olyan drasztikus különbségnek, hogy már szezon közben ki kelljen rúgni a hollandot. Még ha lassan is fejlődött, egy teljes szezont azért talán megérdemelt volna.

Itt emelném be az öcsém eszmefuttatását, amivel egészen egyetértek. Nem mindenkinek azonos a fejlődési üteme, de ez nem jelenti azt, hogy nincs. Ott van például Lando Norris, akit mindenki istenadta tehetségnek tart – joggal -, pedig F2-es bajnok sem volt. Russell előzte meg, Norris második lett, nem sokkal megelőzve Alex Albont és de Vriest 2018-ban. Első F1-es évében ki is kapott a csapattársától, Carlos Sainztól. Mi lett volna ha rögtön kiteszi a McLaren, mert nem hozta Sainz szintjét? Baj.

A Red Bull (és AlphaTauri, korábban Toro Rosso) esetében persze nem újdonság, hogy szezon közben tesznek ki, vagy helyeznek át versenyzőket

Már a Red Bull második szezonjában előfordult: 2006-ban három futammal a szezon vége előtt Robert Doornbos váltotta Christian Klient. 2007-ben aztán épp a Magyar Nagydíjon igazolták le a Toro Rossóba Sebastian Vettelt, Scott Speed helyére. 2009-ben ismét a Hungaroringre jött a váltás: Sébastien Bourdais-t Jaime Alguersuari váltotta a Toro Rossónál. Ez után nagyobb volt a nyugalom a red bullosoknál, legalábbis a szezon közbeni váltásokat illetően. Következő alkalommal 2016-ban a szezon negyedik futam után volt helycserés támadás: a Spanyol Nagydíjtól kezdve a Toro Rossóból a Red Bullba ülhetett át Max Verstappen (és kezdett ott győzelemmel), míg a Red Bullból Daniil Kvyatot „száműzték” vissza a fiókcsapatba. 2017-ben pedig teljesen kísérletezgetésbe kezdett a Toro Rosso a versenyzőkkel, ugyanis a szezon során 4 versenyző vezetett náluk, mindenféle permutációban: Kvyat, Pierre Gasly, Brendon Hartley és Carlos Sainz. A legutolsó házon belüli helycsere pedig 2019-ben volt, akkor 12 verseny után a red bullos Gaslynek kellett helyet cserélnie a toro rossós Alex Albonnal.

De Vriesnek azonban az életkora sem segített. 28 évesen kezdett neki idén első teljes(nek gondolt) F1-es szezonjában, míg csapattársa 5 évvel fiatalabb ám már a harmadik szezonját tölti az F1-ben.

Feltehetjük persze a kérdést, hogy az „öreg” 28 éves helyett akkor mennyire jó ötlet egy 34 évest (Ricciardo) ültetni?

Ha eltekintünk attól, hogy most jól kitoltak de Vrisesszel, akkor meglehetősen előnyös lehet Ricciardo alkalmazása.

  • Ugyan öregebb, mint de Vries, de jóval tapasztaltabb is, ami segítség lehet abban, hogy az AlphaTauri legalább az utolsó helyről előrébb mozduljon. Csodát persze tőle se várjunk azért.
  • Két hülyéskedés között hasznos tanácsadó lehet Tsunoda számára is.
  • Hatalmas rajongótábora van, ami segíthet a csapat renoméjának javításában is, hiszen népszerűségük jócskán elmarad a Red Bullétól.
  • Ha kicsit gonosz akarok lenni, azt is idesorolhatom, hogy Ricciardo kellhet ahhoz is, ne maradjon az AlphaTaurinak nyakán a maradék, jelenlegi névvel ellátott merchandise termék, hiszen mint tudjuk, a csapat jövőre nevet vált.
  • Ha Ricciardo visszarázódik (már ha szükséges), erős jelölt lehet vissza a Red Bullba Max Verstappen mellé, hiszen Sergio Pérez kapcsán sem túl elégedettek az energiaitalosok. Persze világos, hogy ott csak másodhegedűs lehet, de úgy gondolom, az ausztrál versenyző van annyira okos, hogy reálisan látja a helyzetét, és tudja, hogy világbajnoki címe neki már valószínűleg nem lesz. Legalábbis az F1-ben nem, így megelégszik azzal is ha rendre dobogón állhat Verstappennel.

Szerintetek jó döntés volt szezon közben megválni Nyck de Vriestől?

Könyajánló: A Red Bull Sztori