fbpx

Norris előszerződést kötött a Ferrarival? Kinek meddig él az F1-es szerződése?

Meglepő paddock pletykákról számolt be legújabb blogbejegyzésében Joe Saward F1-es újságíró. Persze megszokott, hogy a Forma-1-es szezon ezen szakaszában már a versenyzők átigazolása lesz az egyik legjelentősebb téma.

Később végig is vesszük, melyik versenyző hogy áll épp a szerződésével, de előbb lássuk a friss átigazolási pletykákat!

Arról már beszámoltunk korábban, hogy a Red Bullnak fáj a foga Lando Norrisra. Saward beszámolója szerint azonban a brit versenyzőt nem csak a Red Bullal, de a Ferrarival is szóbahozták. Csakúgy, mint Alexander Albont. Sőt egyesek tudni vélik, hogy Norrisnak már előszerződése van a Ferrarival. Ha ez így van, biztos, hogy jó ötlet ez? A Schumacher-féle sikersorozat óta a Ferrari nincs a helyzet magaslatán. 2007-8-ban volt 2 jobb évük, de Kimi Räikkönen 2007-es szezonját leszámítva Schumacher óta egy versenyzőnek se jött be igazán a Ferrarihoz igazolás. Persze lehet mondani, hogy minden rossz (és jó) időszak véget ér egyszer, de kérdés, hogy mikor.

A második átigazolási pletyka bár finoman már meg volt említve korábban is, az az, hogy Carlos Sainz távozni készül a Ferraritól, Saward információ szerint azonban az útja 2025-re a Sauber oldalán az F1-be érkező Audihoz vezethet.

Saward hozzátette, hogy „mások szerint Charles Leclerc megőrül, ha marad a Ferrarinál, ám a Mercedes szívesen megkaparintaná őt. Nem állítom, hogy ezek közül bármelyik igaz, csupán rámutatok a pletykákra.”

Állítólag a szóbeszéd tárgya még az is, hogy jövőre Liam Lawson az AlphaTauriba ülhet. Ha pedig ez igy van, vagy így lesz, az jó eséllyel Sergio Péreznek okoz majd komoly fejfájást, hiszen ez egyben azt is sugallja, hogy 2024-ben Daniel Ricciardo nem az AlphaTaurit vezeti majd, hanem jó eséllyel a Red Bullt, Pérez helyén…

Az IndyCar-bajnok Alex Palou kapcsán korábba pletykálták, hogy jövőre átigazol az F1-be, ám ezek a pletykák elülni látszanak. A 26 éves spanyol jó eséllyel maradni fog Amerikában.

Most pedig lássuk, mely versenyzőknek van már szerződése 2024-re!

Persze ha van, az sem garancia semmire, emlékezzünk csak vissza a tavalyi Oscar Piasrti – Alpine – McLaren háromszögre.

Versenyző Csapat Meddig van szerződése?
Max Verstappen Red Bull 2028 végéig
Sergio Pérez Red Bull 2024 végéig
Charles Leclerc Ferrari 2024 végéig
Carlos Sainz Ferrari 2024 végéig
George Russell Mercedes 2024 végéig
Esteban Ocon Alpine 2024 végéig
Pierre Gasly Alpine 2024 végéig
Lando Noris McLaren 2025 végéig
Oscar Piastri McLaren 2024 végéig
Valtteri Bottas Alfa Romeo 2025 végéig
Fernando Alonso Aston Martin 2024 végéig
Nico Hülkenberg Haas 2024 végéig
Alex Albon Williams 2024 végéig

 

Jelenleg tehát 13 versenyzőnek van szerződése a következő szezonra. A 2023-as mezőny azon tagjai, akiknek (még) nincs bejelentett szerződésük 2024-re: Lewis Hamilton, Guanyu Zhou, Lance Stroll, Kevin Magnussen, Logan Sargeant, Nyck de Vries és Daniel Ricciardo.

Lewis Hamilton feltehetően hosszabbít még a Mercedesszel, de egyelőre nincs aláírva a szerződése.

Stroll esete speciális, hiszen neki az előző években sem volt hivatalosan bejelentve a szerződéshosszabbítása, tekintve, hogy az édesapja az Aston Martin tulajdonosa. Most azonban egyre gyakoribb téma a kanadai versenyző F1-es szereplése, és egyelőre nem vehetjük 100%-nak, hogy marad a csapat versenyzője. De azért egy 90%-ot adnék neki.

Nyck de Vries friss kirúgásával valószínűleg teljesen búcsút int a Forma-1-nek, míg az kérdéses, hogy Riccioardo vajon csak idén ugrik be az AlphaTauriba, vagy jövőre is versenyez-e majd.