fbpx

Megdorgálták az F1-et a nők kapcsán: Csak egyetlen „rosszabb” sportág van?

Az FIA-t és az F1-et sürgetik, hogy tegyenek valamit, miután egy nemzetközi felmérés szerint náluk csak egyetlen sportág tesz kevesebbet a nőkért.

A David Coulthard által tavaly alapított jótékonysági szervezet, a More than Equal célja, hogy megtalálja és segítsen felkészülni az F1 első női világbajnokának. E küldetés részeként 147 ország 13 000 rajongóját kérték meg, hogy beszéljenek a nőkhöz és az autósporthoz való hozzáállásukról.

E rajongók közül 3200 volt nő, ami a legmagasabb női részvételi arányt jelenti a motorsport rajongói körében, amióta 2005-ben bevezették a globális motorsport-szurkolói felméréseket.

A PlanetF1.com által ismertetett eredmények azt mutatják, hogy a női közönség elégedetlen és szkeptikus mind a sport szervezőivel, mind a szponzorokkal szemben.

A résztvevőket arra is megkérték, hogy hasonlítsák össze a motorsport változásra irányuló erőfeszítéseit más sportágakéval.

Az összehasonlított 21 sportág közül csak az amerikai futballt találták rosszabbnak az F1-nél.

„Szerintem ez egy elég kiábrándító grafikon a sportág számára, mert [az F1] feltehetően azt fogja mondani, hogy ‘nézd, valójában nagyon sok minden történik ezen a téren'” – mondta Alison Donnelly vezérigazgató.

„De azt hiszem, ez azt mutatja, hogy a rajongók egyszerűen nem érzik ezt elégnek, és úgy gondolják, hogy más sportágakhoz képest nagyon rosszul teljesít.”

A W Series-t az F1-től függetlenül indították el 2018-ban, hogy a nőknek több pályaidőt biztosítsanak, de pénzügyi nehézségekbe ütközött, és megszűnt. Eközben a Forma-1 elindította saját, csak nőknek szóló sorozatát, az F1 Academy-t, amelyet Susie Wolff irányít.
A felmérés szerint azonban az olyanok, mint az F1 Academy, nem kaptak elég nyilvánosságot. A válaszadók 76%-a tud a bajnokságról, de csak 12%-uk tudja, mi történik a bajnokságban.

„A mi szempontunk az, hogy a fiatal női tehetségeknek vannak előnyei” – mondta Donnelly. „Lehetőséget adunk a nemek szerinti sorozatokban, különösen akkor, amikor a ranglétrán feljebb lépnek, mert tudjuk, hogy nem kapnak elég lehetőséget.”

„És ha [az F1 Academy] az egyik módja ennek, akkor az nagyszerű, de úgy gondoljuk, hogy a sportágnak egy kicsit jobban el kell magyaráznia az előnyöket.”

„Mert jelenleg az emberek talán azt gondolják, hogy amit látnak, az csak egy feladat kipipálása, de valójában, ha tudtukra adnánk, hogy ezekből a sportág vezető szintjére léphetnek, talán jobban megértenék, mi a cél.”

A felmérés összes résztvevőjének 69%-a és a női résztvevők 81%-a szerint az FIA a legalkalmasabb a változások előmozdítására, míg a nők 75%-a szerint az F1-es csapatok a második helyen állnak ezen a listán.

„Önök azok, akiktől az emberek azt várják, hogy a változások élére álljanak” – mondta Donnelly. „Tehát az FIA szemszögéből nézve ezt nagyszerű lehetőségnek kellene tekinteni, mert igen, úgy látják, hogy nem végeznek túl jó munkát, de azt is látják, hogy abszolút fontos vezető szerepet töltenek be.”

Az eredmények közzététele mellett a More than Equal tett néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy mit tehetne a motorsport a nők elköteleződésének előmozdítása érdekében. Ilyen javaslat például a mindenki számára anyagilag elérhető gokartozás biztosítása, több adat és kutatás, a szükséges kulturális változás nagyobb elismerése, a női létesítmények javítása a gokartpályákon, több támogatás a tehetséges fiatal női versenyzőknek és több együttműködés a sportág vezetői között.

Coulthard eközben azt szeretné, ha a sport többet tenne azért, hogy a tehetséges versenyzők ne maradjanak le.

„Ez a kutatás világossá teszi, hogy a női versenyzőknek számos olyan kihívással és akadállyal kell szembenézniük, amelyek túlmutatnak azokon, amelyekkel férfi társaiknak kell szembenézniük” – mondta Coulthard. „Ez a jelentés minden olyan aspektusba betekintést nyújt, amire szükségünk van ahhoz, hogy a sportág felzárkózzon.”

„Mindannyiunknak azon kell dolgoznunk, hogy megpróbáljuk elérni, hogy más tehetséges lányok ne maradjanak le.”