fbpx

Verstappen: A 2026-os F1-es autók a szimulációs adatok alapján eddig rettenetesek

Max Verstappen azt mondja, hogy kipróbálta a Red Bull szimulátorában a Forma-1 2026-os hibrid autóinak szimulátoros modelljeit, és eddig a hollandot egyáltalán nem nyűgözte le az, amit látott.

Az F1 következő generációs autói kiegyenlítettebben osztják meg majd a belsőégésű motor és a megnövelt akkumulátor és hibrid rendszer által termelt teljesítményt. Azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a pilótáknál fennáll a veszélye, hogy az akkumulátor lemerül egy kör felénél. Sőt, akár olyan szokatlan dolgot kell végrehajtaniuk, mint például a visszaváltás az egyenesben.

A múlt hétvégén Ausztriában a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kifejezte aggodalmát. Elmondta, hogy a sportág következő szabályzata egy „technikai Frankensteint” hozhat létre a királykategóriában. Tehát a váz és az motor jellemzőinek olyan keverékét, amely alááshatja a show-t a pályán. Így fogalmazott:

„Talán ahol sürgősen oda kell figyelnünk, mielőtt túl késő lenne, az az, hogy megvizsgáljuk az égésteljesítmény és az elektromos teljesítmény közötti arányt. Biztosítanunk kell, nem hozunk létre egy olyan technikai Frankensteint, ami miatt a kaszninak olyan mértékben kell kompenzálnia a mozgó aero segítségével, és olyan mértékben kell csökkentenie a légellenállást, hogy az a versenyzést befolyásolja.”

A kétszeres világbajnok Max Verstappen szerint a szimulátorban tapasztalt új generációs modellek és az azokból nyert adatok nem tűnnek jónak:

„Erről is beszéltem a csapattal, valamint már láttam az adatokat a szimulátoron is. Nekem kifejezetten rettenetesnek tűnik. Ha Monzában nyél gázon mész az egyenesben, és nem is tudom, nagyjából úgy négy-ötszáz méterrel az egyenes vége előtt, akkor vissza kell váltanod, mert úgy gyorsabb. Azt hiszem, hogy ez nem előremutató. Persze, lehet hogy ez az egyik legrosszabb pálya egy iylen rendszernek.”

Verstappen attól tart, hogy a száguldó cirkusz jövőbeni szabályzata a gyártók belső égésű motorjaira helyezik majd a hangsúlyt, ami a versenyzők teljesítménye közötti különbségekhez vezethet. Így folytatta:

„Nekem az a gondom ezzel, hogy úgy néz ki, hogy ez egy belső égésű motor-verseny lesz. Így akinek a legerősebb motorja van, az nagy előnybe kerül. Nem hiszem, hogy ez kellene, hogy legyen a Forma-1 célja, mert akkor megint egy óriási fejlesztési háború kezdődik, és elég drága lesz megtalálni, az utolsó pár lóerőt itt vagy ott. Szerintem valójában ennek az ellenkezőjére lenne szükség. Ráadásul az autóknak feltehetően sokkal kisebb lesz a légellenállása. Így még nehezebb lesz előzni az egyenesekben.”

Verstappen megjegyzése arról, hogy az autóknak „sokkal kisebb lesz a légellenállása”, arra utal, hogy a Forma-1 aktív aerodinamikát használ, például mozgatható szárnyakat, hogy optimalizálja az autó légellenállásának a hatékonyságát. A holland szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az F1 ilyen jellegű megközelítésével:

„Ott van az aktív aerodinamika, amit nem tudsz irányítani, és a rendszer fogja kontrollálni helyetted. Ami aztán szerintem nagyon kellemetlenné teszi a vezetést, mert én inkább magam irányítanám. Persze, ha valaki mögött vagy, lehet, hogy több első vagy több hátsó tapadásra van szükséged. Ezek a dolgok. Amennyiben a rendszer kezdi ezt irányítani helyetted, akkor nem hiszem, hogy ez a helyes út. Ráadásul a súly megint növekszik. Tehát igen, komolyan meg kell ezt vizsgálnunk, mert úgy értem, 2026 már nincs is annyira messze. És jelenleg nekem ezek a számok az adatok alapján nagyon rosszul néznek ki, amit már most látok. Persze, ez nem olyasmi, ami miatt jelenleg elég izgatott kellene hogy legyek.”

Verstappen szerint „könnyű a pályát okolni”, mikor tragédia történik

Forrás :