fbpx

Marko nem zárja már ki, hogy 2023-ban az ÖSSZES versenyt megnyerik

Dr. Helmut Marko szerint lehetséges, hogy a Red Bullnak sikerül az a páratlan bravúr, hogy idén minden egyes nagydíjat megnyerjenek.

Vasárnap Ausztriában a bajnokság száguldó éllovasa, Max Verstappen sorozatban ötödik futamgyőzelmét aratta – miután igazán domináltak minden egyes edzést, beleértve a sprintfutamot is, simán nyertek. A Red Bull részéről Dr. Helmut Marko mosolyogva csak ennyit mondott:

„Két pole pozíció, kettős győzelem a sprintben, első hely a főfutamban Maxnak, Sergio Perez a 15. helyről a harmadikra jött fel, és Max a leggyorsabb kört is megcsinálhatta, hogy lenyugodjon. Ez egy hibátlan versenyhétvége.”

Mivel azonban még 13 verseny hátra van 2023-ban, végső soron szerencsésnek mondható, ha a Red Bullnak sikerülne minden egyes első helyes trófeát begyűjtenie a szezon hátralévő részében.Az RTBF-s Gaetan Vigneron kérdésére a korábbi F1-es pilóta, David Coulthard hozzátette:

„Max egy kivételes versenyző, őrület, hogy bárki is megkérdőjelezi a sikereit. Ő már Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Ayrton Senna mellett áll. Ugyanakkor a Ferrari is egyre versenyképesebbnek tűnik, a McLarennél pedig jobban teljesítenek a fejlesztésekkel. Ausztria biztató hétvége volt, különösen az időmérő, amely nagyon szoros volt. Nem látom azt, hogy Max idén minden  futamot behúzna, azt azért nem.”

Egyetért ezzel az értékeléssel Marko is, a 80 éves osztrák így fogalmaz:

„Ha azt várják, hogy minden versenyt megnyerjünk, az gyakorlatilag lehetetlen, de ha így folytatódnak a dolgok, nem zárom ki.”

Christian Horner csapatfőnök még hozzátette:

„Egy olyan pályán, ahol alapvetően csak hét kanyar van, megint nagy volt a lemaradása a többieknek.”

Egyesek, mint például Lewis Hamilton, már azt is felvetették, hogy a Forma-1-nek be kellene avatkoznia, hogy véget vessen a totális dominancia időszakainak – de a korábbi F1-es pilóta, Alex Wurz szerint ez nem lenne fair, állítja a Kronen Zeitungnak:

„Mi egy tiszta sportág vagyunk, és nem szabad büntetnünk a kiválóságot. Ez túl nagy beavatkozás lenne a sport genetikájába.”

Hamilton szerint a Red Bull már most is olyen messze van, és a fejlesztési korlátozások valamint a költségvetés túlköltekezésének büntetése mellett is  harapósak, a csapat megengedheti magának, hogy már teljes mértékben a következő autóra koncentráljon. Horner ezt nem is cáfolja:

„Ez azt jelenti, hogy 2023-ban nagyon keveset kell a fejlesztésbe fektetnünk. Szerencsére a kezdetektől fogva annyira erős autónk van.”

Wurz szerint Hamiltonnak és mindenki másnak a Forma-1-ben egyszerűen „türelmesnek” kell lennie, miközben a dominancia új szakasza söpör végig a száguldó cirkuszon:

„A szabályok stabilitása lesz a leghamarabbi módja annak, hogy a többiek felzárkózzanak. Jelenleg az a jelenség tapasztalható, hogy a többi istállónál nem működött minden optimálisan. A Red Bull pedig az optimálisnál is jobban dolgozott.”

Marko kinevette Toto Wolffot: Nem érti, mit nézett

Forrás :