fbpx

Verstappen szerint amatőrnek és idiótának tüntették fel a mezőnyt pénteken

Max Verstappen úgy vélte, hogy a Forma-1-es versenyzőket „amatőröknek” és „idiótáknak” állították be a 2023-as Osztrák Nagydíj kvalifikációján, mikor a pályaelhagyások miatt sorozatosan törölték a versenyzők köridejeit.

A holland megszerezte a pole pozíciót a vasárnapi versenyre. Eközben csapattársa, Sergio Pérez számára ez volt zsinórban a negyedik eset, hogy nem jutott be a Q3-ba. Ezúttal – sokakhoz hasonlóan – ő is annak a döntésnek az áldozata lett, hogy pályaelhagyás miatt elvették egy gyorskörét.

De még Verstappentől is vettek el köridőt a Q1-ben, akkor az élről a 17. helyre esett vissza, ám még volt ideje javítani.

A törölt köridők hosszú sora Verstappen szerint „nagyon butának” tűntette fel a mezőny szinte minden tagját.

„Szerintem a mai nap nagyon bután nézett ki” – mondta Verstappen a pénteki napról, a Red Bull Ringen. „Majdnem úgy tűnt, mintha amatőrök lennénk, annyi köridőt töröltek. Nem hiszem, hogy ez ma így jól nézett ki.”

„Persze az emberek mondhatják: ‘Igen, akkor maradj a fehér vonalakon belül’. Nos, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor foghatnátok az autómat és kipróbálhatnátok.”

„Nem hiszem, hogy mindannyian idióták vagyunk” – tette hozzá önmaga és versenyzőtársai védelmében.

Verstappen azt is elmondta, hogy a stewardok „zéró tolerancia” politikája a pályaelhagyási korlátokkal kapcsolatban minden örömöt kivett a vezetésből, mivel kénytelen volt mindenki a „túlélésre” koncentrálni a Q3-ban.

„Nem, nagyon nehéz volt az összes pályakorlát miatt” – mondta a holland azzal kapcsolatban, hogy könnyű volt-e az időmérő. „Nem szándékosan csináljuk ezt [a pályaelhagyást – a szerk.]. De ezekkel a sebességekkel és a nagy sebességű kanyarokkal nagyon nehéz pontosan megítélni a fehér vonalat.”

„Ezért lehetett ma látni, hogy sokan túlmentek rajta, köztük én is.”

„Szóval őszintén szólva a Q3 is a túlélésről szólt. Az első felében csak egy tiszta kört akartál. Ez egy kicsit elveszi az örömöt, de úgy gondolom, még így is elég jó kört mentünk.”

Verstappen úgy vélte, hogy a pilóták talán felvethették volna a problémát az FIA-val péntek estére tervezett megbeszélésen. Ez azonban most elmaradt.

„Szerencsére megszabadultunk a hülye sárga rázókövektől [a pálya határainak meghatározására], mert tönkretette az autóinkat. Könnyen meg lehetne oldani, ha csak kavicsot raknánk a pálya mellé, de a motorosok ezt nem akarják.”

Verstappen a szurkolóinak: Ne csapjátok szét magatokat Spielbergben!

Forrás :