fbpx

Neymar és egyes rajongók miatt szigorodhatnak az F1-es szabályok

Az FIA az idei Spanyol Nagydíjon Neymarral történt incidens után arra utalt, hogy szigorítani fogja a verseny előtti rajtrácsra való belépést a top szériákban, köztük a Forma-1-ben is.

Hírességek, meghívott vendégek és a nemzetközi média képviselői korlátozott számban, de jelen szoktak lenni a rajtrácson az F1, a Formula E, a World Endurance Championship (WEC) versenyek rajtja előtt. Nekik még a felvezető kör előtt távozni kell a pályáról, utána már csak a szükséges szerelők maradnak.

A jövőben azonban szigoríthatják, kik mehetnek a rajtrácsra.

Történik ez az után, hogy a Spanyol Nagydíjon a vendégek – köztük a brazil labdarúgó Neymar Jr – még mindig a pálya szélén, a füves részen voltak, mikor a felvezető kör elkezdődött. De valószínű, hogy nem csak ez a szigorítás oka.

Az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) az áprilisi Ausztrál Nagydíj végén történtek kapcsán is várj a vizsgálati eredményeket. Akkor az történt hogy a verseny még tartott, mikor nézők egy csoportja átjutott a korlátokon, és a pályán tartózkodtak. A verseny promótere várhatóan júniusban nyújtja be a jelentést az incidensről. Ennek részeként az FIA egy „helyreállítási tervet vár, amely a biztonsági és védelmi aggályokat kezeli”.

Az Autosport úgy tudja, hogy az egyik tervezett intézkedés a rajtrácsra való belépés korlátozása.

A WMSC közleménye szerint „a rajtrácson mindenki – vendégek, hivatalos személyek és csapatok – egészségének és jólétének védelme volt az FIA prioritása”.

Az F1 csak alkalmanként engedélyezi hírességek rajtrácson tartózkodását akkor, mikor alapvetően már csak szerelők vannak a pálya szélén, a felvezető kör előtt. Például 2017-ben az Egyesült Államok Nagydíján, mikot különleges fotózást tartottak Usain Bolttal az felvezető kör kezdete előtti pillanatokban.

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke így nyilatkozott: „Le kell vonnunk a tanulságokat a Spanyol Nagydíjon történt incidensből. Az FIA-t Stefano Domenicali [az F1 vezérigazgatója] biztosította arról, hogy intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy az incidens ne ismétlődhessen meg.”

„Nemcsak a Forma-1-ben, hanem a Formula E-ben, a World Endurance Championshipben és más kategóriákban is probléma, a közelmúltbeli tapasztalataim alapján, hogy egyes versenyeken túl sokan vannak a rajtrácson.”

„Nincs kétségem afelől, hogy a promóter minden esetben betartja az FIA biztonsági és védelmi előírásait. Az FIA kötelessége, hogy mindenki számára biztonságos környezetet biztosítson. A biztonság a motorsportban a szövetség legfőbb prioritása.”

Forrás :