fbpx

Csak Verstappen ér fel Senna szintjére

Túl veszélyes lenne a Red Bullnak, hogy Max Verstappen egy vagy 10 éves Forma-1-es autóval odalépjen neki a legendás Nordschleife pályán.

Ezt egyértelműen beismerte Dr. Helmut Marko, miután a domináns világbajnok Verstappen kijelentette, hogy Sebastian Vettel mellé szeretne állni a szeptemberi eseményen, mire a 80 éves főnöke azt válaszolta: „Nem, nem, – ezt nem teheted meg.” Az Auto Motor und Sportnak és Tobias Grüner újságírónak kajánul, így folytatta:

„Mindannyian ismerjük Maxot, először is kiderítené, hogy mi az aktuális rekord, és megpróbálná azt megdönteni – és nem csak egy másodperccel. Azonban ezeket az autókat egyszerűen nem arra tervezték, hogy rekordokat döntögessenek. Ezért túl veszélyes.”

Ugyan a 25 éves holland egyértelműen készen áll a kockázatok vállalására a bajnoki idénye közepette, ez nem akadályozott meg többeket sem, hogy összehasonlítsák az eredményeit az F1-es legenda, Ayrton Senna teljesítményével. Verstappen ugyanis a múlt hétvégén Montrealban beállította a néhai Senna 41 nagydíjgyőzelmet számláló karriercsúcsát. Gerhard Berger, Senna egykori csapattársa a Sport1-nek beszélt erről:

„Amikor Michael Schumacher a semmiből felbukkant a Forma-1-ben, emlékszem, Ayrton pillantást vetett rá, majd azt mondta: „Ez a fickó veszélyes lesz ránk.” Ez aztán igazolást nyert. Michael és Lewis Hamilton legalábbis megérdemlik az összehasonlítást, de Maxról egyértelműen úgy mondanám, hogy sportszakmailag nézve Ayrtonnal egy szinten van.”

Amikor ugyanezt a kérdést feltették a korábbi F1-főnök Bernie Ecclestonenak azt mondta, hogy Senna a „Forma-1 Muhammad Alija”. A 92 éves üzletember így válaszolt:

„Juan Manuel Fangiónak megvolt az a különleges varázsa az 50-es években, ami a 60-as években Jim Clark és Jochen Rindtnek volt. Később Michael Schumacher volt még ilyen. Nem akarom kihagyni Alain Prostot sem, akiben a sebesség és a versenyzői intelligencia tökéletes keveréke volt, de azt hiszem, most mindannyiunknak örülnünk kell, hogy Max Verstappent láthatjuk. Ő olyasvalaki, aki a saját korszakát formálja meg az örökkévalóságnak.”

A Red Bullnál Dr. Helmut Marko volt az, aki 16 évesen kiszúrta, majd szerződtette Verstappent. Az osztrák hozzátette, hogy „kinevették”, amikor akkoriban a Senna-összehasonlításokat tette:

„Sennának voltak olyan elképesztő pillanatai, mint amilyeneket Max most mutat. És tudom, hogy csak Max érdemli meg igazán ezeket a Sennával történő összehasonlításokat.”

Szerinte Sergio Pereznek különösen nehéz a dolga, ahogy Verstappen összes többi csapattársának is, akik előtte voltak a holland mellett:

„Sergio már két éve kitart Max mellett, ami már önmagában teljesítmény. Ez igen hosszú idő bárkinek is.”

Ricciardo helyettesíti Verstappent, és ő is fél ettől, mert szerinte veszélyes

Forrás :