fbpx

A Red Bull „százasa” közben alig esett szó egy másik jelentős számról!

A Red Bull Kanadában jelentős mérföldkőhöz érkezett: Max Verstappen győzelmével a csapat megszerezte 100. F1-es futamgyőzelmét. Kevés szó esett azonban egy személyes eredményről: Adrian Newey 34 éves F1-es pályafutása során a 200. alkalommal nyert általa tervezett autó.

Newey 1988-ban kezdte pályafutását a March/Leyton House-nál, majd 1991-ben a Williamshez való átigazolása után Riccardo Patrese által a Mexikói Nagydíjon első alkalommal nyert Newey-autó.

Később öt konstruktőri bajnoki címet nyert autót készített a Williamsnél, mielőtt a McLarenhez került volna, ahol autójukkal 1998-ban megnyerték a konstruktőri bajnoki címet.

A következő sikerszériája a Red Bullnál következett, ahol 2010 és 2013 között négy konstruktőri címet szerzett Sebastian Vettellel, majd 2022-ben Max Verstappennel újabbat.

„Ez tényleg egy csodálatos utazás volt, mindig is az volt az álmom, hogy mérnök legyek az autósportban, és amikor megkaptam az első állásomat az autósportban és a fizetésemet, az volt a nagy pillanat. Minden más csak bónusz volt” – mondta Newey a Sky Sportsnak.

Azt is elmondta, hogy összes sikere közül melyik volt a legjobb számára.
„Azok, amelyek kiemelkednek, az első Mexikóban, aztán ahol a bajnokság a végsőkig kiélezett volt” – mondta.

„Ez nagyon gyakran Abu Dhabiban volt, Sebastian [Vettel] Fernando [Alonso] ellen, aztán nyilvánvalóan Max Lewis ellen.”

Nem rég kiderül, hogy Red Bull meghosszabbítja a szerződését, annak ellenére, hogy Newey-nak ajánlatot tett a Ferrari is. Sőt állítólag a Mercedes is kivetette rá hálóját. És visszavonulni sem akar még.

„Elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy azt csináljam, amit mindig is akartam. Élvezem. Reálisan nézve már visszaszámlálás van. De hogy pontosan mikor lesz az a nap [amikor visszavonul], azt nem tudom” – mondta Newey korábban a RacingNews365.com-nak.

Newey már többször is elhajtotta a Ferrarit az ajánlataival

Forrás :