fbpx

Zokon vették a versenyzők, hogy nem kérdezték meg őket, ezért módosítottak egy korlátot Kanadában

Az FIA a Forma-1-es versenyzők visszajelzéseire reagálva a mai Kanadai Nagydíj előtt lerövidítette az 1. és 2. kanyar közötti bukótérben lévő korlátot.

Ez azt követően történt, hogy a hétvégét megelőzően változtatásokat hajtottak végre, a korlátot meghosszabbították, arra az esetre, hogy ha egy autó nagy sebességgel haladna a bukótérben, nehogy elkaszáljon egy, a 2-es kanyarból érkező autót.

A pénteki versenyzői eligazításon azonban kifogások hangzottak el, és bár szombaton nem történt változás, a korlátot az éjszaka folyamán négy méterrel megrövidítették.

Az FIA megerősítette, hogy az eredeti változtatás „azért történt, hogy elkerüljék annak lehetőségét, hogy egy autó a egyes kanyarná elinduljon, és a kettes kijáratánál nagy sebességgel keresztben érkezzen, és esetleg egy másik autónak ütközzön”.

Azt is megerősítette, hogy ez a módosítás csak ideiglenes intézkedésként történt a verseny idejére, és hogy a jövőben „finomítani” fogják ezt a megoldást.

A hétvégére vonatkozó versenykiírást átdolgozták, hogy a versenyzőknek mostantól a rövidített korlát és a fű közötti résen keresztül kell visszatérniük a pályára. Korábban nem volt külön utasítás erre, ami azt eredményezte, hogy a versenyzők kényelmetlenül kanyarodtak, és a füvön keresztül mentek át a kanyar közepén, hogy újra bejussanak a kanyarba.

A GPDA igazgatója, George Russell a kvalifikáció után kritizálta a változtatást, és elégedetlen volt, amiért a versenyzőkkel nem konzultáltak erről.

„Mindannyian beszéltünk erről tegnap este [pénteken]” – mondta Russell szombaton.

„Valószínűleg meg kellett volna kérdezni a véleményeket, mielőtt a döntés megszületett volna, és mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez nem optimális.”

Az AlphaTauri versenyzője, Yuki Tsunoda „nagyon veszélyesnek” nevezte a változtatást, míg csapattársa, Nyck de Vries azt állította, hogy szükségtelen volt.

Utalt az általa okozott problémára is, mivel a Q1-ben volt egy olyan eset, ami miatt 90 fokos szögben kellett visszatérnie a pályára.

„Azt hiszem, minden versenyző egybehangzóan úgy érezte, hogy ez egy szükségtelen változtatás volt” – mondta De Vries.

„Lewis [Hamilton] rámutatott, hogy 17 éve van itt, és mindig is így volt [ahogy a változtatás előtt volt], és ez határozottan nem javított a biztonságon.”

„Szélesre vettem, vissza kellett jönnöm, és gyakorlatilag 90 fokos szögben értem vissza a pályára. És igazából nehéz így a jobbra ívelő kanyart bevenni.”

Esteban Ocon elfogadta az eredeti változtatás indoklását, tekintettel arra, hogy egy fékhibát szenvedő autó esetén fennáll a kockázata, hogy esetleg egy pályán lévő autóval ütközik. Szombaton felvetette, hogy a biztonsági kockázatra való tekintettel jövőre változtatásokra lehet szükség.

„Egy kicsit megértem a mögötte álló biztonsági kérdést” – mondta Ocon az eredeti változtatásról.

„Ha elveszted a fékeket, akkor elcsaphatsz egy másik autót, szóval ez az egyik módja, hogy így tekintsünk erre. De jelenleg megnehezíti a pálya másik oldalára való visszacsatlakozást, mert nagyon szűk a szög.”

„Olyan dolgok ezek, amelyeket jövőre felül kell vizsgálni, de mi és az FIA tisztában vagyunk a kompromisszummal.”

Verstappené lett az első rajtkocka Montréalban, majd jött a büntetéscunami

Forrás :