fbpx

Leclerc szerzői jogot sértett a sisakjával, de végül megoldódott a gond

Charles Leclerc a Villeneuve családtól kapott engedélyt Montrealban, hogy a Gilles Villeneuve emlékének szentelt sisakot használhassa.

Leclerc pénteken a Circuit Gilles Villeneuve pályán mutatta be az F1-es legenda eredeti sisakja által inspirált Kanadai Nagydíjra szánt sisakját.

A monacói azonban nem tudta, hogy a sisak dizájnját a család által ellenőrzött szerzői jog védi, így Leclercnek engedélyt kellett kérnie tőlük, hogy lemásolhassa az összetéveszthetetlen sémát.

Leclerc nem tudott erről korábban, de a pénteki paddockban jelen lévő Jacques Villeneuve tájékoztatta a védjegyről. A kanadai elismerte, hogy családja meglepődött, hogy nem értesítették a monacói versenyzőt előre erről a kötelezettségről.

„Egyszerűen nagy meglepetés volt, hogy tegnap megláttam a sisakot, mert senki sem hívta fel a családot” – mondta Jacques Villeneuve a Motorsport.com-nak. „Főleg édesanyám és a nővérem érintett ebben. Szóval ez csak egy nagy sokk volt.”

„És amikor Lewis [Hamilton] viselte Ayrton Senna sisakját, akkor is a család is érintett volt, nyilvánvalóan, mert ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy csinálhatsz.”

„De aztán elbeszélgettem Charles-szal, és azt mondta: ‘Ó, bocsánat, nem gondoltam erre.’ Aztán azt hiszem, beszélt a nővéremmel, és úgy tűnik, most minden tiszta.”

„Szóval ez csak a dolgok rendje volt, hogy az ember először az érintettekkel egyeztet. Ennyi az egész. Szóval ez nem egy hatalmas probléma. De úgy történt, hogy egyikünk sem tudott róla, ami nagy meglepetés volt.”

„Az emberek nem veszik észre, hogy gondolni kell a védjegyre” – tette hozzá. „Ha veszel egy márkát, és csak úgy belinkelsz bármit, akkor az ügyvédeik a nyomodban lesznek.”

„Ez egy kicsit más, nyilvánvalóan. De most már van egy kép az apám sisakjával, amin olyan szponzorok vannak, amelyek most már ahhoz a sisakhoz kapcsolódnak, amiknek nem kellene ott lenniük. Szóval ez egy kicsit a szürke zóna.”

„Ezért kell mindig először ellenőrizni és megbeszélni, és a megfelelő módon csinálni. És azt hiszem, hogy minden tisztázódott.”

Joan Villeneuve és lánya, Melanie nem vetették a mulasztást Leclerc szemére.

„Charles nagyon aranyos volt – mondta Melanie. „Nincs ellenvetésünk. Ez egy szép tiszteletadás.”

Bizony, a szerzői jog és a védjegy nem valami „úri huncutság”, amit a puszta internethasználattal is könnyen meg lehet sérteni. Sokan legyintenek rá, egészen addig, míg valaki komolyan számon nem kéri érte…
Ha nem szeretnél ilyen hibába esni, olvasd el az alábbi cikkeinket, és/vagy böngészd az SZTNH oldalát! 🙂

Minden, amit az interneten találsz, szerzői jogi védelem alatt áll!

Forrás :