fbpx

Steiner: Nem biztos, hogy jobb gyári csapatnak lenni

Miközben az Aston Martin a Hondával kötött megállapodásra, a Sauber pedig az Audival való együttműködésre készül, Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke nem hisz abban, hogy az F1-es csapatoknak gyári csapatokká kell válniuk a sikerhez.

A Haas a megalakulása óta a Ferrari motorját használja, a legjobb helyezésük a bajnokságban a 2018-as 5. hely volt. A Haas ferraris szerződése azonban túlmutat a motoron, hiszen az FIA által előírt alkatrészekkel együtt a sebességváltóra is kiterjed.

Azonban 2026-ban már hat motorgyártó közül lehet majd választani: Ferrari, Mercedes, Renault, Red Bull-Ford, Honda és Audi. Ez azt jelenti, hogy hat csapat nevezhető majd „gyárinak, és négy marad ügyfélcsapat. Steiner szerint a Haas az utóbbi kategóriába fog tartozni, és ez nem probléma.

„Nem mondanám, hogy muszáj [gyári csapattá válni], úgy értem, meg kell nézni, hogy hol akarunk lenni öt-tíz év múlva” – mondta.

„Szerintem jelenleg mindannyian túlgondoljuk, hogy mi jön ’26-ban. Szerintem lesz rá megoldás, mert nem lehet mindenki gyári csapat.”

„Úgy néz ki, hogy ’26-ra hat motorgyártó lesz. Tehát négy csapatnak kell majd ügyfélmotort vennie. Mi leszünk az egyik ilyen csapat ’26-ban.”

„De a jövőre nézve meg kell néznünk, hogyan alakul a Forma-1, mert – és nem akarok negatívan hangzani – de a gyártók jönnek és mennek, a csapatok pedig maradnak, szóval ezt is át kell gondolnunk.”

„De jelenleg úgy gondolom, hogy készen állunk ’26-ra. Megvan az ügyfélmotor, és a legjobbat hozzuk ki belőle.”

Az Aston Martin a példa

A Haas csapatfőnöke szerint az ügyfélcsapatok inspirációt meríthetnek az Aston Martinból, hiszen a csapat az idei hét futamból haton megelőzte motorszállítója gyári csapatát, a Mercedest.

„Csak egy példát mondok, az Aston Martin: milyen motort használnak? Mercedes. Hol van az Aston Martin? Jelenleg a Mercedes előtt” – mondta Steiner.

„Miközben mindannyian azt gondoljátok, hogy ez a jövőben változni fog, mindig a valóságban is élni kell.”

„Meg aztán 2026-ban hat motorgyártó lesz. És honnan tudod, hogy mindegyik ugyanolyan jó munkát végez majd? Lehet kettő vagy három, amelyik rosszabb munkát végez, de ha a megfelelő gyártóval vagy, akkor a másik előtt vagy.”

„Tehát az ügyfél létnek vannak előnyei is. Ha elmész és elkészíted a saját motorodat, és a motor nem jó, akkor mit értél el?”

„Szerintem minden nyitott még, és csak a jövő ad majd válaszokat. Szerintem rengeteg forgatókönyvet megálmodhatunk, ami megtörténhet és meg is kellene történnie, de tény, hogy jelenleg egy ügyfélcsapat veri a gyári csapatot – és nem mellesleg egy nem rossz gyári csapatot!”

Sértő megjegyzés miatt megrovást kapott az FIA-tól a Haas csapatfőnöke

Forrás :