fbpx

„Törvénytelen” szankciókat alkalmaz az FIA az orosz versenyzőkkel szemben?

Oroszország egyik legbefolyásosabb motorsport-tisztségviselője szerint az FIA orosz versenyzőkkel kapcsolatos álláspontja „törvénytelen” lehet.

Nikita Mazepin a legismertebb példa ezzel kapcsolatban, hiszen az orosz-ukrán helyzet okán orosz állampolgársága miatt megrekedt a karrierje. Sőt, még mindig ki van zárva az Egyesült Királyságból, így képtelen tárgyalásokat kezdeni az F1-es csapatokkal.

De Boris Rotenberg, a sikeres SMP Racing program mögött álló orosz oligarcha és milliárdos szerint a Ferrari tesztpilótájának, Robert Shwartzmannak is trükköznie kellett, hogy Európában maradhasson.

Shwartzman tavaly hagyta ott az SMP programját, és hivatalosan is megváltoztatta állampolgárságát, oroszról izraelire, hogy megtarthassa szerepét a maranellói csapatnál.

„Robert meghozott egy döntést” – mondta Rotenberg. „Nem kényszeríthettem arra, hogy Oroszországban maradjon.”

„Megvan a saját álma, ami érthető. Oroszországban született, itt nőtt fel, mi neveltük fel, de van egy álma, amit meg akar valósítani: a Forma-1-be kerülni” – mondta a Tass hírügynökségnek.

„Elvesztette az édesapját, és bizonyára valamiféle nyomást élt át. De az összes többi srác visszatért, hogy részt vegyen a bajnokságunkban” – tette hozzá.

Az orosz-ukrán kérdés mostanra nagyrészt kikerült az F1-es körökből, de Rotenberg valóban úgy gondolja, hogy az FIA intézkedései – beleértve azt is, hogy az orosz versenyzőket arra kérték, hogy hivatalosan is írják alá orosz-hűségükről való lemondásukat – „törvénytelenek” voltak.

„Úgy gondolom, hogy először is illegális” – mondta Rotenberg. „Láttam (a dokumentumot), és mindent fel kell adnia, és el kell árulnia a hazáját.”

„De a sportnak ki kellene maradnia a politikából. Csak egyesítenie kellene. A sportnak és a kultúrának még egy ilyen helyzetben is egyesülnie kell. De az igazság mindig győzni fog” – mondta Rotenberg.

Az Orosz Nagydíj szervezője továbbra is követeli a pénzét az elmaradt verseny miatt

Forrás :