fbpx

Elképesztő rekordokat, mérföldköveket érhet el idén a Red Bull

2023 a Red Bull és azon belül Max Verstappen totális dominanciájáról szól. Az eddigi hét futam mindegyikét Red Bull pilóta nyerte, Pérez kettőt, Verstappen pedig ötöt. Ám az elmúlt pár verseny házon belül is drasztikus mértékben a holland felé billent.

Tavaly is számtalan rekordot döntött meg Verstappen, ám ezt idén fokozhatja is. A planetf1.com öt olyan hihetetlen rekordot szedett össze, amelyeket idén megdöntheti az osztrák istálló.

Verstappen számára 2021 volt igaz vízválasztó, nem csak mert akkor szerezte meg az első világbajnoki címét, hanem attól az évtől számítható az ő kiemelkedő, rekordokat döntögető regnálása.

A holland 2015-ben debütált az F1-ben, egy évre rá már a Red Bull versenyzőjének mondhatta magát, ahol rögtön meg is nyerte az első versenyét. 2021-ig azonban nem volt túl gyakori vendég a pódium tetején, a 2020-as esztendő végével bezárólag mindösszesen tíz futamot tudott nyerni. Röpke két és fél évvel később ez a szám már 40.

A futamgyőzelmi ranglistán két évvel ezelőtt még a 31. helyen állt, olyanok környékén, mint James Hunt, Gerhard Berger vagy Valtteri Bottas. Most azonban az örökranglista hatodik helyén áll, egy győzelemmel elmaradva a legendás Ayrton Sennától. A dominanciáját azonban a százalékos érték adja meg. A 2021-es idény kezdete óta a futamok 51%-át nyerte meg, 2022-tól nézve pedig 68%, vagyis a futamok harmadát ő nyerte meg. Teljes pályafutására levetítve 24%-ot jelent, amivel tizedik ezen a ranglistán.

Tavaly 15 versenyt nyert meg az évben, amivel átadta a múltnak Sebastian Vettel rekordját. Idén hét futam után ötnél tart, vagyis van még 15 versenyre arra, hogy legalább 10 sikert elérjen. Látva a győzelmi arányát, könnyen meg lehet ez neki.

Csapat szinten is soha nem látott magasságokba érhet oda a Red Bull 2023-ban. 2021 óta csak elvétve találni olyan versenyt, amikor ne lett volna Red Bull a dobogón. A 2021-es szezon rajtig 183 dobogós hely állt a csapat neve mellett, a hétvégi spanyol futam után ez a szám 245.

2021 óta pedig mindösszesen a futamok 10%-ban fordul elő, hogy nem találkozhattunk energia italos versenyzővel a pódiumon. Egész pontosan az elmúlt 51 alkalomból mindösszesen ötször.

A dobogós örök ranglistán már csak a nagy múltú istállók, a Ferrari, a McLaren, a Williams és a Mercedes áll előttük. Egy rekordtól azonban még nagyon vessze vannak. Az elmúlt 8 verseny mindegyikén volt Red Bullos a dobogón, de a Ferrari 1999 és 2002 között felállított rekordja nagyon messzinek tűnik, a vörösök zsinórban 53 versenyen keresztül adtak versenyzőt a dobogóra.

A formájukat látva az egyik legvárhatóbb rekorddöntés az a zsinórban megnyert versenyek száma. Ezt jelenleg még a McLaren tartja, a legendás Prost-Senna éra csúcsán, 1988-ban állították fel. A wokingiak akkor az év 16 versenyéből 15-öt nyertek meg, csupán a Ferraris Berger rondított bele a képbe, megszakítva a britek 11 futamos győzelmi szériáját. A tavalyi Abu Dhabi Nagydíj óta vagy Verstappen vagy Pérez diadalmaskodott, amivel már 8 győzelemnél tartanak, a McLarent pedig a Brit Nagydíjon érhetik be, és a Magyar Nagydíjon dönthetik meg a rekordjukat.

Mennyir ritka még a 10-es széria is? A Mercedes a domináns korszakában is „csak” tíz győzelemig jutott három alkalommal, a Ferrari pedig 2002-ben Schumacherékkel. Ne feledjük, nem volt még olyan év a Forma-1 történetében, ahol minden versenyt egy csapat nyert volna meg, idén ez is elképzelhető…

De nem csak Verstappen és a Red Bull halmozhat idén rekordot, hanem a főtervező Adrian Newey és a csapatfőnök Christian Horner is.

A tervező zseni Adrian Newey tartja az egy csapattal legtöbb bajnoki címet elért tervezők rekordját. Hatnál jár a Red Bull-lal, összeségében pedig 13 világbajnoki címben volt tevékeny részese, ami szintén abszolút csúcs. Idén tehát saját magát múlhatja felül, de nem csak e téren, hanem a Red Bull idei RB19-es modellje lehet a brit géniusz legsikeresebb autója, felülmúlva az előd, RB18-at.

A 49 éves csapatfőnök Christian Horner egy exkluzív listához csatlakozhat hamarosan. A brit a kezdetek kezdete óta ott van a csapatnál, részese volt mind a hat egyéni és az öt konstruktőri bajnoki címnek is. Csapatfőnökként eddig összesen 99 győzelemnek örülhetett. Ezzel pedig pont felülmúlta a legendás Jean Todtot, amennyiben Red Bull siker születik Kanadában, akkor beléphet a századosok klubjába, ahol eddig csak Toto Wolff (112), Frank Williams (114) és Ron Dennis (133) található.

Könyajánló: A Red Bull Sztori