fbpx

50 éves a „kispolszki”, de mi köze a Forma-1-hez?

Tegnap, azaz június 6-án ünnepelte 50. születésnapját a Fiat 126P, vagy ahogy a többségetek ismeri, a kis Polski (kispolszki).

Az eredeti, olasz 126-os 1972-ben lett bemutatva, míg a keleti blokkban az 1973-ban debütált, Lengyelországban (de eredetileg olasz alkatrészekből) készülő Fiat 126P volt az ismert. Az egyik legnépszerűbb volt a térségben, leginkább azért, mert ez volt a legmegfizethetőbb árú autó.

A gyártását 2000. szeptember 22.-én fejezték be, 3 318 674 darab után.

És hogy kapcsolódik ez az autó a Forma-1-hez?

Egy egészen picike kis „csalással”. Valójában nem a kispolszki, vagyis a 126P kapcsolódik, hanem az eredeti Fiat 126 (noha ugyanaz a kettő, csak máshol rakták össze őket).

Mint ismert 1973 és 1975 között a néhai Graham Hill saját csapatot alapított, mely az Embassy Hill nevet viselte. A név a főszponzor dohánymárka, az Embassy által alakult így. A csapat pedig – értelemszerűen nem versenyzésre, de – két Fiat 126-ost is használt, melyeket le is festettek olyanra, mint amilyen az F1-es autójuk volt.

Jó szolgálatot tettek a csapattagoknak, olykor még ruhát is szárítottak rajtuk.

Szerintetek hány ember fér be egy ilyen kis Fiatba? Nos, 10 biztosan – még ha csak cipőskanállal is. Egy fogadás alkalmával ugyanis az Embassy Hill csapat 10 tagja zsúfolódott be a csöpp autóba, és hajtottak el vele A-ból B-be.

A járgánnyal Graham Hill London és Brighton között még fogyasztási rekordot is felállított. Egy alkalommal pedig Graham Hill beparkolt vele a luxusautók közé Monte-Carloban a Casino főbejárata elé.

Egyik alkalommal „szervizautóként” is funkcionált a csapat egyik Fiatja, mikor a Montjuïc pályán egy baleset után a csapattagok azzal siettek a helyszínre, segíteni megjavítani a szalagkorlátot.

Erre a kis járgányra Graham fia, Damon Hill is jól emlékszik még. Ennek okán pár éve meg is ajándékoztuk őt a Osztrák Nagydíjon egy makett Fiat 126P-vel, amit Jo Klausmann barátunk és kollégánk dekorált ki úgy, ahogy az Embassy Hill Fiatjai is kinéztek. Az ajándékozást egyébként élő adásban közvetítette a Sky a paddockból. Nem ki meglepődést okoztunk ezzel Damonnak, de nagyon örült neki, egy ilyen példányt pedig meg is kapott ajándékba. 🙂