fbpx

Konkurenciát kaphat a Pirelli? Visszatérne egy korábbi gumigyártó

Az a hír járja, hogy a Bridgestone a Forma-1-es visszatérésére készül. Úgy tudni, hogy a gumigyártó beadta pályázatát a 2025 és 2027 közötti évekre.

Az év elején az FIA megnyitotta a pályázati lehetőséget a 2025 és 2027 közötti időszakra szóló hivatalos Forma-1-es beszállítói szerződésre, mely egy opciót is tartalmas a 2028-as szezonra vonatkozóan.

Az ajánlatok benyújtásának határideje május 15. volt. Az FIA most megvizsgálja a beérkezett pályázatokat, majd június 16-án közli döntését a jóváhagyott pályázókról. Majd a kiválasztási folyamat következő szakaszába lépnek, amely magában foglalja a Forma-1 kereskedelmi jogtulajdonosával folytatott megbeszéléseket is.

A legutóbbi, 2020 és 2023 közötti időszakra kiírt gumitenderben a Pirellinek a dél-koreai Hankookot kellett legyőznie. A világjárvány miatt az új technikai szabályok bevezetésében bekövetkezett késések miatt a Pirelli akkor egy évvel, 2024 végéig meghosszabbította a szerződését.

Most, hogy lejárt a 2025-2027-es tenderre jelentkezők határideje, egyértelmű, hogy nem a Pirelli az egyetlen pályázó az új abroncsszerződésre. Bár az FIA nem erősítette meg a pályázók számát vagy személyét, a motorsport-total.com információi szerint a japán Bridgestone is jelentkezett.

A Bridgestone legutóbb 1997 és 2010 között volt jelen a Forma-1-ben, és 2007-től volt az egyedüli beszállító, miután a Michelin 2006 végén úgy döntött, hogy kiszáll.

Miután a Bridgestone is kivonult, a gumigyártó továbbra is jelen maradt sok kategóriákban, más nemzetközi versenysorozatokban. Firestone márkája pedig az IndyCar sorozatban az egyedüli beszállító.

Eiichi Suzuki, a Bridgestone motorsport-tervezési vezetője most azt mondja, hogy a vállalat más sorozatokban, például a Forma-1-ben való részvételt is vizsgálja.

„Mindig azon gondolkodunk, hogy miként tudnánk a legjobban támogatni a motorsport-tevékenységeket a globális kategóriákban, beleértve a Forma-1-et is. Ezzel kapcsolatban folynak a kutatások” – mondta Suzuki.

Maga a Bridgestone azonban nem erősítette meg, hogy ez az érdeklődés valóban azt jelenti-e, hogy indulnak az F1-es pályázaton.

Mindenki motorsportol NYEREMÉNYJÁTÉK!