fbpx

2024-ben sem lesz F1-es futam Dél-Afrikában, mutatjuk mi lesz helyette

A Forma-1 azon terve, hogy 2024-ben Dél-afrikai Nagydíjat rendezzen, meghiúsult – állítják források az ESPN-nek, ami azt jelenti, hogy a népszerű Belga Nagydíjnak Spa-Francorchamps-ban lesz egy újabb éve.

Az F1 az elmúlt években a Kyalamiba visszatérés lehetőségét vizsgálta annak érdekében, hogy az afrikai kontinensen is legyen egy futam. A dél-afrikai pálya 1967 és 1993 között 21 F1-es versenynek adott otthont. Az rendezvényt támogatta a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is, aki májusban az ESPN-nek nyilatkozva azt mondta, hogy szorgalmazza az F1-nél az esemény megrendezését, mivel az afrikai futam „egy nagy álom” lenne. Az eredeti szervezőkkel tartott tárgyalások meghiúsultak, mivel kérdéses volt, hogy a helyszín modern színvonalúvá tételét célzó projekt finanszírozása biztosított-e.

Az új promóter – a miami székhelyű 777 sportbefektetési vállalat – újból reményt adott az eseménynek arra, hogy a 2024-es menetrendben szerepeljen, de az ESPN forrásai szerint ebből nem lesz semmi. A RacingNews365.com szerint a futamról Dél-Afrika Oroszországgal való állítólagos politikai közeledése miatt mondtak le. A Forma-1 az Orosz Nagydíjat az ország 2022-es ukrajnai katonai inváziója miatt törölte.

A Belga Nagydíj volt az a verseny, amely a kyalami esemény rovására kiesett volna a naptárból, és jelenleg csak 2023-ra van szerződése. Úgy tudni, Spa kap még egy évet 2024-re.

Az F1-es versenynaptár egyik ikonikus helyszínének számító Spa-Francorchamps hosszabb távú jövője nem tisztázott, mivel úgy tudni, hogy hosszú távú szerződést szeretnének kötni, hogy továbbra is a versenynaptárban maradhassanak.

A száguldó cirkusz továbbra is nagyon szeretne egy versenyhelyszínt találni Afrikában, amely 1992 óta nem adott otthont nagydíjnak.

13. Belga Nagydíj

Forrás :