fbpx

32000 km/h-val száguld az Alonso aszteroida az űrben?

Az Aston Martin spanyol versenyzője, Fernando Alonso kétségtelenül az egyik leggyorsabb a világon. Vagy legalábbis a Földön. Az űrben azonban minden mértékegység más léptéket ölt. A spanyol versenyzőről elnevezett aszteroida például 32400 km/h-val száguld.

A FIAAM (Mallorcai Csillagászati és Asztronautikai Intézet) egy aszteroidát nevezett el Fernando Alonsoról, mely 9 km/s (32400 km/h) sebességgel halad a Mars és a Jupiter között (ez jóval kisebb egyébként, mint a Föld sebessége). Az aszteroidát állítólag a FIAAM fedezte fel, 2003. július 25-én.

A FIAAM úgy szeretne szerencsét hozni Alonsónak 33. F1-es győzelmének megszerzéséhez, hogy a 4 kilométeres aszteroidát, melynek sorszáma 33-ra végződik (73533), Alonsoról nevezik el.

Sok weboldal kínál olyan lehetőséget, hogy elnevezhetsz egy égitestet, ezek azonban nem hivatalosak. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) egyik munkacsoportja (WGSN: Working Group on Stellar Names) a csillagnevekkel foglalkozik, és amelynek keretében különböző szempontokat figyelembe véve gondoskodnak a csillagok elnevezéséről.

A FIAAM állítása szerint a 73533 (2003 OC6) aszteroidának új nevét azonban au IAU is jóváhagyta.

Ennek fényében a FIAAM meg is hívta Fernando Alonsót, hogy hivatalosan is „megkapja” aszteroidáját a mallorcai Costitxben.

Mindezeket azonban egyelőre kezeljük fenntartásokkal, ugyanis az FIAAM mostani közleményén kívül semmi érdemi információ nem található erről a kisbolygóról.

Alonso aszteroida
Forrás: FIAAM

Tudtad? Csillagja is van Sennának, aki ma lenne 63 éves

Forrás :