fbpx

Newey figyelmeztet: A jövő F1-es autói lassabbak lesznek!

Mindenki kíváncsian várja a 2026-os F1-es szabályváltozásokat, jobban mondva azt, hogy annak hatására miként változnak meg az autók és az erőviszonyok.

A sport hat kezdeti célt határozott meg a 2026-os kasznikra vonatkozóan. Ezeket a tervek szerint az erőforrás-egységek új generációja mellett vezetik majd be, nagyobb hangsúlyt fektetve az elektromos hajtásra és a fenntartható üzemanyagokra.

A szempontok a következők:

  • Jelentősen csökkentett légellenállás a fenntarthatóság és a hatékonyság javítása érdekében, valamint az erőforrás jellemzőinek kiegészítése.
  • A közelmúltban levont tanulságok fenntartása és javítása a szoros versenyzéssel és az autók egymás követésével kapcsolatban.
  • Az autó méreteinek csökkentése.
  • Az autó tömegének csökkentése vagy korlátozása.
  • Fenntarthatóság: a stratégiailag kiválasztott alkatrészek szabványosítása vagy egyszerűsítése felé vezető út folytatása, költségcsökkentési céllal. A fenntartható anyagok vagy technológiák használatának kiterjesztése és az újrahasznosíthatóságra való összpontosítás.
  • További innováció az autó biztonsága terén, az aktív és összekapcsolt biztonsági rendszerek irányába történő elmozdulás.

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint a 2026-ra vonatkozó új technikai szabályrendszer valószínűleg sokkal lassabbá teszi majd az F1-es autókat.

Newey szerint az F1-es autók jelenlegi generációja lehet a leggyorsabb, amit egy ideje láthattunk. Mivel a tervezők és mérnökök most már alkalmazkodnak majd a 2026-ra tervezett szabályváltozásokhoz, lassabbak lesznek a jövő autói..

„Mindent a szabályozás irányít” – mondta Newey a Talking Bull podcastnek. „Ha nem lennének szabályozások, az F1-es autók nevetségesek lennének, mint a rakéták, és ekkor a biztonság nagy-nagy probléma lenne, és a gumik meghibásodása is, ha megengednék, hogy annyi leszorítóerőt fejlesszünk, amennyit csak tudunk.”

„A gumigyártóknak anélkül is elég nehéz dolguk van, egyszerűen nem bírnák a terhelést.”

„Szóval lehetséges, hogy egy ideig még ez a jelenlegi F1-es generáció lesz a leggyorsabb, mert a 2026-os szabályokkal, ahogy jelenleg javasolták, az autók eléggé lelassulnak.”

Forrás :