fbpx

Feleslegessé vált és eladásra kerül az AlphaTauri?

A Red Bull Racing 2005-ben debütált az F1-ben, 2006 óta pedig két csapattal van jelen a sportban. Ekkor ugyanis az olaszországi székhelyű Minardit vásárolta fel ez energiaitalos cég, és átnevezte azt Toro Rossóra, mely név egyenlő a Red Bullal, csak olasz nyelven.

A fiókcsapat olyan versenyzőket nevelt ki, mint például Max Verstappen és Sebastian Vettel. Utóbbi 2008-ban Monzában megszerezte a csapat első győzelmét. 2020-ban AlphaTauri névre váltott a csapat és ezen a néven Pierre Gasly szerzett győzelmet az alakulatnak, szintén Monzában. Ezt a formát azonban nem tudta tartani az AlphaTauri, jelenleg a 2023-as konstruktőri tabella utolsó előtti helyén áll, miután az első öt futamon mindössze két pontot szerzett.

A Red Bull következetesen cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint el akarják adni a csapatot, de az alapító Dietrich Mateschitz halála után továbbra is tartja magát a pletyka, hogy nyitottak az ajánlatokra.

A GP Racing magazin podcastjában Marl Gallagher – aki F1-es karrierje során olyan csapatoknál dolgozott, mint a Red Bull, a Jordan és a Cosworth – azt mondta, hogy a Red Bullnak már nincs szüksége második csapatra.

Elmondása szerint a csapatot nem csak azért hozták létre annak idején, „mert Dietrichnek volt ez az ötlete, ez a pilótafejlesztési víziója Helmuttal [Markóval], hanem politikailag is [fontos volt], mert ez egy extra helyet biztosított nekik az asztalnál a Forma-1 Ecclestone-féle korszakában”.

Könyajánló: A Red Bull Sztori

„A 10 helyből kettő az asztalnál, az már a mezőny 20 százaléka. Ez már nem releváns.”

„A világ megváltozott, a Forma-1 is megváltozott az új tulajdonosok alatt. Nagyon sok pénzért el tudják adni a csapatot.”

„Nagyon sok pénznek kell gazdát cserélnie ahhoz, hogy ma bármelyik csapatot eladják.”

„Mondjunk egy számot. Nevezzük félmilliárd dollárnak vagy annál is többnek egy Forma-1-es csapat teljes megvásárlását.”

„Az egyik dolog, amit tudunk, hogy van pár kis csapat, amelyek be akarnak szállni a Forma-1-be.”

„Néhányan közülük komolyan gondolják, és megvan a pénzük, néhányan pedig abszolút viccből, de álmodoznak róla.”

„Ez az AlphaTauri márka nem úgy néz ki, mintha elérné a céljait, de nem tűnik úgy, hogy releváns lenne, mint üzlet.”

„A versenyzőfejlesztési program hiányosnak bizonyult.”

„Erre nincs is jobb példa, mint az, hogy felvették Sergio Pérezt [a Red Bullhoz], pedig valóban sok szempontból ő a tökéletes kettes számú versenyző Max mellett a csapatban.”

„Én személy szerint meglepődnék, ha ez a csapat [az AlphaTauri] még mindig a Red Bullé lenne a 2026-os szabályrendszeri korszak kezdetén.”

„Szerintem addigra már továbbállnak.”

Mint az ismert, Michael Andretti és csapata szívesen csatlakozna az F1-es mezőnyhöz. Gallagher úgy véli, hogy az AlphaTauri a megfelelő kezekben megismételhetné a Lawrence Stroll tulajdonában lévő Aston Martin csapat idei sikerét.

„Elképzelhető, hogy valaki, például [a Red Bull főnöke] Oliver Mintzlaff, azt gondolja majd: ‘Erre nincs szükségünk, ez felesleges’.”

„Szerintem a Red Bullnak nagyon szép bevétele lesz ebből.”

„És szerintem ez jót tesz majd a Forma-1-nek, mert ha egy Andretti vagy valaki más komolyan megveszi, akkor a csapat fiókcsapatból valakinek a büszkeségévé válik.”

„Most, hogy láttam, milyen hatást gyakorolt az a hatalmas, hatalmas összeg, amit Lawrence Stroll az Aston Martin csapatba fektetett – elvonszolta a Force Indiát abból az aprócska Jordan gyárból, ami volt, abból a méretből és léptékből, ami volt, abba, ami ma van, és felépítette a jövőjét – nem lenne nagyszerű, ha valaki ugyanezt tenné Faenzában a csapattal?”

„Személy szerint úgy gondolom, hogy nagyszerű a Forma-1 számára, hogy két csapatunk van Olaszországban.

„Igen, szeretem a motorsport völgyét, de szerintem nem lenne helyes, ha az összes csapat végül [az Egyesült Királyságba] vándorolna.”

„Jó látni, hogy az emberek, akik a csapatnak dolgoznak azon a területen, az ellátási lánc, ott van körülöttük.”

„De nem hiszem, hogy mire a 2026-os szabályokhoz érkezünk, a Red Bullnak két csapatát fogunk látni a Forma-1-ben.”