fbpx

Az Orosz Nagydíj szervezője továbbra is követeli a pénzét az elmaradt verseny miatt

Az orosz futam promótere azt állítja, hogy a Forma-1 még mindig tartozik nekik a tavalyi futam elmaradása miatt, ami az ukrajnai inváziót követően történt.

A sportág gyorsan felmondta az Orosz Nagydíj szerződését, amely 2025-ig tartott volna, miután Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárjának a végén a világszinten széles körben elítélt lépésként úgy döntött, hogy megszállja Ukrajnát. A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali tavaly nyáron kijelentette, hogy a sportág soha nem tér vissza Oroszországba az invázió miatt, ami azt is eredményezte, hogy a 2022-es szezon kezdete előtti napokban a Haas akkori pilótáját, Nikita Mazepint hirtelen kirúgta az istálló, majd ezzel együtt felbontották a Mazepin apjának, Dmitrijnek a tulajdonában lévő orosz műtrágyagyárral, az Uralkalival kötött névadó szponzori szerződésüket. Domenicali tavaly a Sport Bildnek az esetleges jövőbeli orosz F1-es szerepvállalásról ennyit mondott:

„Nem egyeztetünk többé, nem lesz ott többé verseny.”

Alekszej Titov, az orosz verseny promóterének, az ANO Rosgonkinak a vezérigazgatója azonban továbbra is meg van győződve arról, hogy a királykategória tartozik a nemzetnek a 2022-es elmaradt futamért. Titov a Tass orosz hírügynökségnek beszélt erről:

„Tartoznak még mindig nekünk ezzel a pénzzel. Kértük a Forma-1-et, hogy fizessék vissza, mert nem volt rendezvény. Ezt mindannyian elismerték, így ilyen szempontból nincs probléma, de technikailag nem lehet visszafizetni nekünk. Van-e még reményünk, hogy visszakapjuk a pénzt? Persze, természetesen. Ez az országunk pénze, és én nem félek attól, hogy ezt felemlegessem.”

A Forma-1 eddig Szocsi környékén, az ország olimpiai parkjában épített utcai pályán versenyzett, de már folyik az építkezés egy állandóbb Orosz Nagydíj helyszínére, az Igora Drive-ra, bár nem valószínű, hogy a Forma-1 oda tartana, mivel álláspontjuk szerint hajthatatlanok, és nem térnek vissza Oroszországba.

Mazepin a Haas által történt kirúgását követően annyit mondott, hogy ez az orosz sportolók elleni „törlési kultúra” példája volt az Ukrajna elleni háború kezdetétől fogva, és most azon van, hogy az ellene hozott brit szankciókat feloldják, miközben keresi az utat a Forma-1 2024-es mezőnyébe.

Forrás :