fbpx

8-10 év múlva érkezhet női versenyző az F1-be

Susie Wolff azt jósolja, hogy nyolc-tíz évbe fog telni, mire ismét láthatunk női versenyzőt a Forma-1-es mezőnyben.

A motorsport egyik legjelentősebb női alakja idén új szerepben látható, hiszen az új, kizárólag nőkből álló F1 Academy sorozat ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik.

Wolff került a legközelebb nőként az F1-es rajtrácshoz, amikor a 2014-es Brit Nagydíj első szabadedzésén vett részt. Akkor 22 év után ő volt az első nő, aki F1-es hétvégén szerepet kapott.

Azóta sem volt női Forma-1-es versenyző a mezőnyben és még az új sorozat létrehozásával sem lesz túl gyors a folyamat. Wolff azt jósolta, hogy még eltart egy ideig, mire egy nő is rajthoz áll egy F1-es futamon.

„Úgy gondolom, hogy ez nyolc-tíz év múlva fog megtörténni” – mondta a Guardiannek. „Ez nem csak azért van így, mert hiányzik a női tehetségforrás, és hiányoznak azok, akik a sportágban fejlődnek, hanem azért is, mert rájöttünk, hogy az F1-be jutás hihetetlenül nehéz. Az összes férfi versenyzőnek is nehéz.”

„Csak 20 hely van a rajtrácson, ezért ez időbe telik. Hiszem, hogy nyolc-tíz év múlva, amikorra a tehetségek száma folyamatosan növekszik, és több nő lép be a sportágba, ez sokkal reálisabb lesz.” – mondta.

Egy női versenyző az F1-ben nem lenne úttörő, hiszen már ketten is versenyeztek. De Lella Lombardi 1976-os utolsó szereplése volt az utolsó alkalom, amikor az F1-es rajtrácson nem kizárólag férfiak álltak.

Wolff célja új szerepében az, hogy ezen változtasson.

Az F1 Academy versenyzői, Bianca Bustamante, Jessica Edgar és Hamda Al Qubaisi a sajtónak nyilatkozva mindannyian arról beszéltek, hogy nagyra becsülik Wolffot.

„Ami engem illet, valójában akkor találkoztam elsőzör Susie-val, amikor 12 éves voltam, az Egyesült Arab Emírségekben az F1-es nagydíjon” – mondta Al Qubaisi. „Emlékszem, hogy retweetelt egy posztot, amelyen gokartozás közben a dobogón álltam, és az volt életem legszebb napja.”

Bustamante is hasonlóan beszélt, és elmondta, hogy Fülöp-szigeteki neveltetése során gyakran nézte Wolffot versenyezni.

„Ahogy felnőttem, mindig Susie versenyzését néztem, ő volt az úttörő és a példaképem” – mondta.

„Ő volt az egyik úttörő a sportágban, egy olyan nő, aki képes volt felvenni a versenyt a legjobb férfi versenyzőkkel. Az, hogy ő az ügyvezető igazgató, azt jelenti, hogy jó kezekben vagyunk, és jó úton haladunk.”

Wolff útja a motorsportba hasonló volt, mint Edgaré.

„Szerintem nagyszerű, hogy Susie a fedélzeten van” – mondta a 18 éves versenyző. „Rengeteg tapasztalattal és tudással rendelkezik, és ugyanúgy nőtt fel, mint mi.”

„A gokartozáson keresztül jutott el az autókhoz, és ugyanazokat a küzdelmeket élte át, mint mi. Szóval nagyszerű, hogy a fedélzeten tudhatjuk, mert pontosan tudja, hogy mit érzünk.”