fbpx

Egyre több vád éri az FIA elnökét

Mohammed Ben Sulayemre, az FIA elnökére egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután újabb vádakkal illették szexizmus és zaklatás kapcsán.

A Telegraph Sport úgy tudja, hogy Shaila-Ann Rao, a motorsportért felelős korábbi ideiglenes főtitkár levelet küldött, amelyben számos szexista viselkedésről tett jelentést. Ezek tavaly decemberi, hirtelen távozása előtt történtek.

A Telegraph Sport állítja, hogy több tucat jelenlegi és volt FIA-alkalmazottal, köztük választott tisztviselőkkel, a Motorsport Világtanács tagjaival és stewardokkal is beszélt, akik szintén a színfalak mögötti kiszámíthatatlan és zsarnoki viselkedésről számoltek be

Az állításokat soha nem vizsgálták ki, ez pedig sokakat aggaszt.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja-e Rao szexizmusra vonatkozó vádjait, és hogy a panaszokat nyomon követték-e, az FIA szóvivője azt mondta: „Shaila-Ann Rao 2022. június 1-jétől ideiglenes igazgató volt az FIA-nál, majd ideiglenes motorsport-főtitkár lett. 2022 novemberében mindkét fél úgy döntött, hogy távozik ebből a pozícióból. Kölcsönös adatvédelmi feltételekről állapodtak meg, ahogy az az üzleti életben szokásos. Egyik fél sem fordult az FIA etikai bizottságához”.

Abban az esetben, ha maga az elnök a vizsgálat alanya – mint ahogyan ebben az esetben is -, a jelentést a szenátus elé kellene/kellett volna terjeszteni, hogy szükség esetén további lépések történjenek.

Ben Sulayemnek, az Egyesült Arab Emírségek 61 éves, egykori raliversenyzőjének idén már egyszer vissza kellett utasítania a szexizmus vádját, miután egy régi honlapon felbukkantak olyan megjegyzései, amelyekben azt mondta, hogy „nem szereti azokat a nőket, akik azt hiszik, hogy okosabbak a férfiaknál… mert valójában nem azok”.

Az FIA akkor azt reagálta hogy a megjegyzések nem tükrözik az FIA elnökének jelenlegi nézeteit.

Állítólag szemtanúk vannak ré, hogy Ben Sulayem a tavalyi Belga Nagydíjon az FIA paddockban kiabált Raóval. Más források szerint, „az a nő” kifejezéssel emlegette őt.

„Nagyon lekezelően viselkedett vele” – idézi egyiküket a Telegraph Sport. „Csapatfőnökök hívtak fel, akik azt mondták: ‘Látnod kellett volna, hogyan bánt Shaila-Ann-nal’, és ez mások előtt történt. Nagyon minősíthetetlen módon támadta őt. Ilyen volt ő. Shaila-Ann nemet mert mondani mások előtt, ami úgy tűnt, kiváltotta ezt a viselkedését.”

Legutóbb az F1 tulajdonosaival, a Liberty Mediával is kissé összekülönbözött az FIA elnök. Az F1 azzal vádolta meg Ben Sulayemet, hogy „elfogadhatatlan” megjegyzéseket tett a bajnokság kereskedelmi értékével kapcsolatban, hozzátéve, hogy az FIA „felelősséggel tartozhat” az esetleges károkért.

Rao először Jean Todt elnöklése alatt dolgozott az FIA-nál, mielőtt a Mercedes F1-hez csatlakozott, és Toto Wolff különleges tanácsadójává emelkedett. Visszatérése az FIA-hoz tavaly nyáron ellentmondásos volt, tekintettel a Mercedeshez fűződő kapcsolataira, különösen egy olyan évben, amikor a Forma-1-ben bevezették a költségvetési sapkát.

Rao több forrás szerint „megalázottnak” érezte magát a bánásmód miatt.

A Telegraph Sportnak nyilatkozók közül néhányan azonban megvédték Ben Sulayemet, és ragaszkodtak ahhoz, hogy nem volt szexista, csupán nyers.

„Nem szabad elfelejteni, hogy ő egy teljesen más kultúrából származik” – mondta az egyikük.

Mások szerint azonban ez nem mentség.

„Igen, ő egy nagyon konzervatív kultúrából származik, de ettől még ez nem lesz elfogadható. Lehet, hogy a zaklatást nem kizárólag nőkkel szemben követi el, de ha nőkkel szemben is teszi, az elárul róla valamit.”

Az FIA védekezésképpen joggal hivatkozhat arra, hogy Ben Sulayem alatt az FIA kinevezte az első női vezérigazgatóját az irányító testület történetében. Emellett egy kiáltványban tett ígéretet is teljesített, miszerint Tanya Kutsenko tavalyi kinevezésével létrehozta az FIA első egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási tanácsadóját.

Sokan azonban úgy vélik, hogy ezek pusztán „stratégiai” kinevezések voltak.

„Tanácsadói és támogatói a Közel-Keleten tudják, hogy a nő- és LMBTQ-ellenesség nem vet jó fényt” – mondta egy meg nem nevezett forrás. „Nagyon fontos abban a régióban, hogy progresszívnek tekintsék őket. Egy bohóc bohóckodását látni, ez kínos.”

Többször szóba került Gwen Bourcier, az FIA korábbi operatív vezetőjének és az F2 versenyigazgatójának hirtelen kirúgása tavaly nyáron, állítólag azért, mert Ben Sulayem irodáját használta a versenyeken, amikor az FIA elnöke nem volt jelen.

Annak ellenére, hogy Ben Sulayem úgy döntött, távol marad az F1-től, a sportág vezető személyiségei a Telegraph Sportnak állítólag azt mondták, kétlik, hogy képes lesz erre.

Forrás :