fbpx

Folytatódik az FIA kamion-EB, Autodrom Most következik – egy nagy visszatérővel!

Az akciódús nürburgringi versenyhétvégét követő nyári szünet után a Goodyear FIA Kamionos Európa-bajnokság a szezon ötödik fordulójával az Autodrom Moston folytatódik.

Kiss 54 pontos előnnyel vezeti a bajnoki címért folyó versenyt. Ez azt jelenti, hogy némi balszerencsére kell a versenytársainak pedig nagyon erős szezon befejezés, ha azt remélik, hogy meg tudják akadályozni a magyar egymást követő harmadik bajnoki címét.

Mögötte ugyanakkor hihetetlenül szoros a küzdelem a másodiktól a negyedik helyig. Mindössze 24 pont választja el Jochen Hahnt, Sascha Lenzet és Antonio Albacete-t. Mindhárman szeretnének további pódiumos helyezéseket és győzelmeket szerezni ezen a hétvégén, miközben Hahn és Albacete között folytatódik a Goodyear FIA ETRC történetének legtöbb dobogós helyezéséért folytatott csata.

A Promoter’s Cupban 2022-ben elsőként végzett Jamie Anderson és Steffi Halm fantasztikus küzdelmet vív a középmezőnyben idén. Mindketten a bajnokság hatodik helyére pályáznak. Az előny Halmnál van, miután Anderson kihagyta a szezon első versenyhétvégéjét. Az egyetlen női versenyző hazai versenyén pedig megszerezte szezonbeli második dobogós helyezését, amivel 13 pont választja el őket egymástól. André Kursim jelenleg az ötödik helyen áll a bajnokságban, 17 ponttal megelőzve Halmot.

A mostani fordulóban egy ismerős arc csatlakozik a Titan osztályhoz, mivel Adam Lacko visszatér a Goodyear FIA ETRC rajtrácsára. Lacko, aki korábban rendszeres szereplője volt a bajnokságnak, nem tartotta meg a teljes szezonra szóló nevezését, amikor a Buggyra ZM Racing visszalépett az európai sorozatból. Ezen a hétvégén a pályán lesz a megbízható Freightliner csőrössel.

José Eduardo Rodrigues továbbra is vezeti a Promoter’s Cup tabelláját a szezon felénél. Azonban az elmúlt két hétvégén nem volt annyira domináns a portugál pilóta, mint az év elején. Steffen Faas a csalódást keltő poznani verseny után újra remek formába lendült. Így a német versenyző már 13 ponttal elment a bajnokság élén. Ez már sokkal megnyugtatóbb teljesítmény, mint amire a lengyel forduló után számítottak. A kettejük közötti csata továbbra is izgalomban tarthatja a rajongókat Autodrom Mostban is.

Az újonc Mark Taylor lassú kezdete előkészítette az utat egy erős idény felépítéséhez, a britet mostanra már gyakori dobogósnak és Super Pole-jelöltnek tartják az osztályában. A harmadik forduló volt az igazi fordulópont Taylornak. Most már úgy tűnik, hogy összhangban van az MAN versenykamionnal, és minden hétvégén remek teljesítményt nyújt. Ha ezt az erős formát tartani tudja, akkor a Promoter’s Cup harmadik helye nagyon is lehetséges az angolnak az első teljes szezonjában.

A másik újonc, John Newell szezonja eddig inkább viharos volt. Erősen kezdett, és dobogós helyezéseket ért el, de a szezon előrehaladtával egyre nehezebben boldogult. Ő, valamint a Promoter’s Cup teljes szezont teljesítő Luis Recuenco és Clemens Hecker remélik, hogy a nyári szünet lehetőséget adott nekik arra, hogy a teljesítményükön felülkerekedjenek, és a szezon második felét a csúcson fejezzék be.

Lukas Hahn idén harmadszorra is csatlakozik a rajtrácshoz, és szeretné folytatni látványos formáját a sorozatban. A Promoter’s Cup mezőnyéhez csatlakozik, és folytatja a küzdelmet Rodrigues ellen a fiatal európai vezetői bajnoki címért. Ez a Goodyear FIA ETRC 2023-as új besorolása, hogy segítse és ösztönözze a fiatal kamionversenyzőket a sorozatban való részvételre.

A versenyhétvége pénteken kezdődik, az első szabadedzésre a szokásos szombat délelőtti időpont helyett már péntek délután kerül sor.

Németországban is bemutatták az elektromos versenykamiont