fbpx

Kiss Norbi esőben és szárazon is verhetetlen, megállíthatatlan!

Szombaton folytatódott a Nürburgringen a 2023-as kamion Európa-bajnokság.

A Révész Racing négyszeres Európa-bajnoka, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Kiss Norbert pénteken megnyerte az időmérőt és az első futamot, így a fordított rajtrácsos szombati versenyen a 8. helyről rajtolhatott.

A rajt előtt leszakadt az ég, alaposan eláztatva a pályát, így sárga zászló mellett indult el a mezőny. A második körben aztán megkapták a zöld jelzést a pilóták, és Kursim vezetett, Kiss Norbi pedig sebességtúllépés miatt 10 másodperces büntetést kapott. A magyar pilóta azonnal három riválisát megelőzte, majd szép manőverekkel tovább zárkózott, és a harmadik körben a negyedik helyen haladt. Halm és Kursim mellett egyszerre ment el az EB címvédő, és az élen haladó Lenz üldözésébe kezdett. Az ötödik körben meg is előzte a német versenyzőt, és miközben egyre jobban esett, folyamatosan növelte előnyét a HUMDA és a MOL által is támogatott Kiss Norbert. Az egyes kanyar előtt több pilótának is meggyűlt a baja a vízátfolyásokkal, elhagyták a pályát. Norbi egy kör alatt 10 másodpercnél nagyobb előnyt szerzett, majd a versenybírók a 9. kör végén a rosszabbodó körülmények miatt piros zászlóval megállították a futamot. Mivel a teljes táv 75%-át teljesítették a versenyzők, így értékelhető volt a verseny, melyet fantasztikus előzések után Kiss Norbert nyert Lenz és Halm előtt.

-Kalandos volt a verseny, mert a rajt előtt elkezdett esni az eső. Amikor mentünk a rajtrácshoz, még csak szemerkélt, majd nőtt az intenzitása. A versenyirányítástól megkaptuk az információt, hogy esős rajt lesz, azaz az első körben nem szabad előzni. Amikor a második körben megkaptuk a zöld zászlót, a célegyenesben lévő híd alatt a sebességszabályzó elveszítette a GPS jelet, elkezdett rángatni az autó, majd büntetést kaptunk sebességtúllépés miatt, mert átléptem a 160 km/órát. Eddig nem volt ilyen gondunk a hétvégén, próbálok is ott óvatosabban, nem padlógázon menni, de pont a versenyen jött ez elő. Tudtam, hogy esőben erősek vagyunk, a srácok átállították a rajt előtt az autót esős beállításra, és igyekeztem olyan helyeket találni, ahol jó a tapadás. A végén 10 másodperc fölé sikerült növelni az előnyömet, így a büntetés ellenére ismét győztünk, aminek nagyon örülök – értékelt a futam után Kiss Norbert.

Délután következett a második időmérő, immár napsütésben. Norbi folytatta remek formáját, és nem szakadt meg idei nagy sorozata, most is a leggyorsabb volt, egy másodperc előnnyel szerezte meg a Pole-t Lenz előtt.

-A tegnapi tapasztalatokat levonva kicsit másképp készítettem elő a gumikat, jó volt a tapadás, és javult az időeredményem. Az első helyről várjuk az esti rajtot, a munka egyik felét elvégeztük, most kell egy jó start, és fontos lesz az első néhány kanyar, hogy megőrizzem a pozíciómat – mondta Kiss Norbert az időmérő után.

A rajt Lenznek sikerült jobban, de az első kanyar előtt Norbi óriásit fékezett, és füstölő gumikkal sikerült elsőként elfordulnia, miközben hátulról Albacete is támadta. A Révész Racing versenyzője komoly tempót diktált, egy kör alatt több mint két másodperces előnyt épített ki. Sorra futotta a leggyorsabb köröket, így féltávnál duplájára nőtt a távolság Lenz előtt. Az első három helyen nem történt változás a leintésig, így Kiss Norbert ezúttal is győzött!

Vasárnap jön a negyedik, fordított rajtrácsos futam.

Kiss Norbi győzelemmel kezdett a Nürburgringen!

Forrás :