fbpx

Először megy Lengyelországba a kamion EB!

A Goodyear FIA kamion EB ezen a hétvégén először áll meg Lengyelországban a bajnokság harmadik fordulóján. 

A sorozat történetében először lép 15 versenykamion pályára a TOR Poznańban. Lengyelország fontos logisztikai csomópont Európában. Mivel a Goodyear FIA ETRC szoros kapcsolatot ápol a logisztikai iparral, logikus lépése volt a sorozatnak, hogy erre az új piacra terjeszkedjen. Az új helyszínek és a nagyobb számú közönség Európa-szerte, valamint a versenyek földfelszíni televíziós élő és online élő közvetítése a kamionsport iránti növekvő érdeklődést hangsúlyozza, és egyre népszerűbb.

Ezen a hétvégén a pályán a kérdés továbbra is az: ki tudja megállítani Kiss Norbertet? A magyar versenyző legutóbb azzal nyomta rá bélyegét a 2023-as szezonra, hogy a két versenynap alatt nem egy, hanem mind a négy futamgyőzelmet és az összes pole pozíciót megszerezte. Legközelebbi versenytársai, Jochen Hahn, Sascha Lenz és Antonio Albacete mindent megpróbáltak, hogy nyomást gyakoroljanak a regnáló bajnokra. Semmi sem tudta kizökkenteni Kisst.

Jochen Hahnnak voltak problémái Szlovákiában, nem úgy teljesített, ahogy az elvárható lett volna. A folyamatos dobogós szereplés hiánya Albacete és Lenz mellett közelebb hozta őt Albacetéhez az összesített tabellán. Mindössze három pont választja el őket a második és harmadik helyen. Reméli, hogy ezen a hétvégén visszatér a misanói tempójához, és arra fog koncentrálni, hogy a spanyolt a visszapillantó tükrében tartsa.

A szezonnyitó olaszországi erős teljesítménye után Steffen Faas a Promoter’s Cupot vezető José Eduardo Rodriguesra is rátett még egy lapáttal. A második versenynapot uralta. Ezen osztály élén mindössze nyolc pont választja el őket. Azonban Rodrigues egy újabb zűrös versenynapja (mint a 3. és 4. futamon a Slovakia Ringen) a bajnokságot a kiegyensúlyozott Faas javára billentheti.

A spanyol kamionversenyző, Luis Recuenco is letette a névjegyét a Slovakia Ringen. A Promoter’s Cupban dobogós helyezést és  győzelmet is szerzett. Amennyiben a 4. futamban nem történik a balesete André Kursimmal, akkor minden bizonnyal csatlakozhatott volna a Titan versenyzőihez, hogy karrierje legjobb eredményével zárja a hétvégét. Recuenco ezen a hétvégén nagyon várja, hogy bepótolja az elszalasztott lehetőséget.

Mivel a lengyel helyszín mindössze 250 km-re van Berlintől keletre, ez egyfajta másodlagos hazai verseny lesz a német kamionversenyzőknek. Egy ismerős arc is visszatér a mezőnybe, hiszen Lukas Hahn idén három versenyre is csatlakozik majd a mezőnyhöz. Ez lesz ezek közül az első.

A francia versenyző, Jonathan André újra visszatér, és újabb dobogós helyezéseket és remélhetőleg egy Promoter’s Cup-győzelmet szeretne szerezni, miután a szezonnyitón Misanóban is jó teljesítményt nyújtott. Clemens Hecker is újra a mezőnyben lesz, miután kihagyta a Slovakia Ring futamait.‍

Mivel a TOR Poznań mindenkinek új pálya, ezen a hétvégén egyik versenyzőnek sem jelent előnyt az, ha korábban már járt volna itt, ami érdekes akciókat ígér az új aszfaltcsíkon.

Videó: 2 percnyi hangulat a Slovakia Ringről