fbpx

Mit tud a Hahn Racing elektromos versenykamionja?

A kamionversenyzés sok rajongójának a dübörgő dízelek nélkülözhetetlenek, a Hahn Racing azonban már mást gondol erről, így a versenycsapatok a károsanyag-kibocsátásmentes hajtáson is gondolkodnak már.

Misanóban, a Goodyear FIA Kamion Európa-bajnokság szezonnyitóján a Jochen Hahn alakulata egy különleges prototípust mutatott be. A világoskék részletekkel díszített fehér versenykamion tisztán elektromos. És egyáltalán nem lassú. 840 kW – közel 1250 lóerő – teljesítményű a hajtás. Ezen felül egy hegyomlásnyi nyomaték áll rendelkezésre, amely az e-hajtás jellemzőinek köszönhetően már az első fordulatnál a hátsó kerekekre hat. A szükséges villamos energiát négy lítium-ion akkucsomag tárolja, kettőt sorosan, kettőt pedig párhuzamosan. Ezek a csomagok egyenként 408 kilogrammosak, és összesen 252 kWh-nyi kapacitással bírnak.

Fotó: Nagy Zoltán

Ez legalább egy versenytávra elegendő. A számítás alapját ehhez egy-egy versenytáv szolgáltatta Misanóban és a Hungaroringen, hogy megállapítsanak egy átlagértéket. Mert a ma versenyzésénél mindennél fontosabb, hogy minden felesleges kilogrammot le kell szedni. A szabály meg ugyanaz az e-versenyzőkre is, mint a dízeles versenykamionokra: 5,5 tonna menetkész súly.

Ahhoz, hogy a versenyek között elegendő energiát pumpáljanak vissza az akkumulátorokba, a rendszer a 800 voltos technológiának köszönhetően maximum 522 kW-os töltés felvételére képes.

Aki szeretné látni az elektromos versenykamiont menet közben is, annak a Nürburgringen megrendezésre kerülő futamon lesz rá lehetősége.

Fotó: Nagy Zoltán

2023-as Kamion Eb teljes szezonos nevezési lista

 

Forrás :