fbpx

Ritka 1979-es Lotus Esprit JPS Edition kerül kalapács alá, Chevy V8-as motorral

Ezt a kiadást azt követően gyártották, amikor a Lotus 1978-ban megnyerte a Forma-1-es versenyzői és konstruktőri világbajnoki címet.

Lehet, hogy a Lotus egy ideje már nem szerepel az F1-ben, de a valaha volt egyik legsikeresebb csapat. A száguldó cirkusz fénykorában készült a ritka Lotus Esprit JPS Edition, és ez a különleges példány a 2024-es Kissimmee-i aukción kerül majd árverésre. Az Esprit ék alakú sportautó a márka egyik leghosszabb ideig gyártott, 1976-tól 2004-ig gyártott legendája. A formatervet Giorgetto Giugiaro olasz autótervező készítette, aki öt évtizeddel ezelőtt számtalan autó, például a Volkswagen Golf tervezéséért volt felelős. A JPS Editiont azután mutatták be, hogy a Lotus 1978-ban megnyert mindent, Mario Andretti egykori amerikai versenyzővel a volán mögött. A JPS a Lotus akkori névadó szponzora, az ikonikus arany-fekete fényezésért felelős John Player Special rövidítése.

A Mecum Auctions szerint a brit autógyártó összesen 100 darab Esprit JPS Edition példányt gyártott. Ez a konkrét autó pedig nem a gyári 2,0 literes soros négyhengeres motorral készült. Ehelyett az ék alakú sportkocsit a Woodring Enterprises által felkészített 350 CI Chevy small-block V8-as motorral frissítették. Ehhez Holley karburátor és dupla púpos fej párosul.

A motorhoz egy 1985-ös Porsche 911 transaxle hajtáshoz csatlakozik, amely a hátsó kerekekre küldi az erőt. Az autó Compomotive kerekeket kapott, amelyekhez 1977-es BMW 531-es hátsó féknyergek tartoznak. Belül az utastérben az eredeti belső tér, egy Cyberdyne digitális memóriás sebességmérő és a műszerfal található, amelyet maga Mario Andretti írt alá.

A Kissimmee Auction 2024 2024. január 2-14. között, Floridában kerül megrendezésre. Mivel a Lotus az Eletre autójukkal a teljesen elektromos hajtású termékcsaládra áll át, ez az 1979-es Esprit JPS Edition lehet egy belépőjegy egy erős motorsport történettel rendelkező, régi vágású, belső égésű sportautó vezetéséhez.

Ugyanezen aukciósháznál további figyelemre méltó tételek is megjelennek, köztük egy rendkívül ritka 1964-es Ferrari 275 GTB/C Speciale, amely kilenc számjegyű összegért kelhet el.

41 éve hunyt el Colin Chapman, a Forma-1 legnagyobb innovátora és a Lotus alapítója

Forrás :